Skip links

“La mitjana d’antiguitat del parc mòbil ja supera, per primera vegada, els 14 anys”

A Catalunya, tanquem el semestre amb menys matriculacions que el semestre del 2023, un indicador preocupant per a les empreses del sector. No hauria de ser així i que les matriculacions baixin, si considerem que el parc mòbil de vehicles de motor continua creixent, significa que en conjunt hi ha més vehicles. També que el cens de conductors estatal augmenta. Finalment, que la intensitat del trànsit a Catalunya és més gran. Aquests indicadors tenen el seu contrapes: la mitjana d’antiguitat del parc mòbil supera per primera vegada els 14 anys, per la qual cosa podem concloure que hi ha més vehicles i cada cop tenen una mitjana d’antiguitat més gran. La mitjana d’edat d’accés al carnet creix i cada cop s’adopten mesures més restrictives a l’ús del vehicle privat en zones urbanes.

Aquest mes hem tingut un xoc amb la dimissió de Griffits com a president d’Anfac, que llança la tovallola, en vista de la inacció de l’administració espanyola. A tota la cadena de valor de l’automoció hi ha preocupació perquè s’han realitzat importants inversions per assolir els objectius marcats a la UE, però la realitat és tossuda. Ni es matriculen vehicles elèctrics ni es compta amb la complicitat i el compromís de l’Administració ni convenç el comprador, que opta per altres motoritzacions.

Em pregunto si dijous que ve entraran en vigor els aranzels anunciats de la UE per a la comercialització de vehicles elèctrics d’origen xinès. Què passa amb aquells concessionaris que s’han compromès amb una marca d’origen xinès, que no podrà competir per preu davant de la competència? Estarem atents als efectes de l’impacte al nostre mercat.

Recomano als professionals del motor l’entrevista a l’Advocada Paz Cano, la nostra assessora legal, que des del seu punt de vista juridicolegal recomana com actuar abans de la compravenda, durant i després.
Acabo referint-me a l’acumulació de sentències judicials contràries a unes reformes urbanístiques que al seu moment va enfrontar l’opinió pública i que ara resulta que no tenen suport legal. El resultat mereix una reflexió profunda que va més enllà de l‟anunci de recurs per part de l‟autoritat municipal.