Skip links

Plinio Gómez, Col·legi de Gestors: “Es criminalitza un sector com l’automoció que dona molta vida”

L’entrevista del mes de febrer de l’Infogremi la dediquem a conversar amb Plinio Gómez, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya i Vocal 8è, així com Ponent de la Comissió de Trànsit. Amb prop de 32 anys d’experiència, el senyor Gómez ha compaginat la seva professió de gestor amb la d’advocat i, sobretot, s’ha especialitzat en l’àmbit de l’automoció i el trànsit. Actualment, el Col·legi de Gestors també forma part de la Junta de Govern del Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i volem repassar amb ell, la bona sinèrgia de la que ambdues entitats conviuen.

Tota una vida lligada a l’automoció…

Des del Col·legi de Gestors empatitzem molt amb l’àmbit dels vehicles i, personalment, he viscut en primera persona tota la seva evolució. És un sector que dona mobilitat, òbviament, però també molts recursos a l’àmbit privat, i no oblidem el públic.

El senyot Josep Ribó va assumir la presidència del Col·legi l’any 2022. Quins han estat els objectius marcats des d’aleshores i quina perspectiva hi ha per aquest 2024 amb el Gremi del Motor?

Continuem sent col·laboradors i, vull remarcar, de forma absoluta i directa amb el Gremi. Massa sovint es criminalitza un sector que dona molta vida a altres persones. Per mi, el vehicle és llibertat i no cal justificar el desplaçament per conduir, també pot ser un plaer conduir i escoltar música o ser jove i voler tenir la primera moto. A més, és un dels sectors més compromesos i marcats per llei amb la lluita contra el canvi climàtic. Tan sols cal veure la inversió en I+D. En aquest sentit et diria que no sé fins a quin punt està prou sustentat científicament el pes preponderant que se li ha volgut donar a l’automoció en matèria de contaminació. Per què no ens fixem en altres sectors de la mateixa manera que es fa en aquest?

I quins plantejaments proposa?

Una transició lenta i realista. L’aposta actual del vehicle elèctric és molt forta, però els desplaçaments amb aquest encara són curts o de poca càrrega. S’ha d’explicar com es construeix tot plegat perquè l’electrificació també implica tenir centrals tèrmiques o unes bateries que siguin sostenibles.

Si ens centrem en la professió de gestor, com es definiria actualment?

Hem anat creixent, som una professió molt atractiva, però cal subratllar sempre la importància de tenir un gestor qualificat i no qualsevol. No tothom pot ser gestor administratiu. Aquella frase típica que diem ‘anem al gestor’ ha de tenir una pregunta de fons: quina mena de gestor? De gestors administratius, ho subratlla, n’hi ha pocs. Al Col·legi no passem dels mil i són amb formació universitària i un màster administratiu que des de Catalunya hem estat els pioners arreu d’Espanya.

De cara als serveis que es puguin donar a la distribució, quins destacaria?

El mapa de mercat ha canviat i l’automoció també tendeix als grans grups que tenen una o quatre gestories com a màxim. Tot es concentra, però el panorama de la mobilitat també canvia i estem atenent més clients particulars que deriven tasques per no anar a la prefectura provincial de Trànsit per iniciar qualsevol tràmit. Hi ha més mobilitat, però també més restriccions i això és il·logic.

I en els serveis directes què oferiu, quins serien en clau de l’automoció?

Des del Col·legi volem apropar els nostres serveis més tradicionals com la gestió de matrícules, però també aportar solucions i respostes en l’àmbit dels impostos, la comptabilitat, la fiscalitat, laboral, d’estrangeria o l’assessorament financer, entre d’altres.

I en l’àmbit personal?

Et diria que recentment estem tramitant i en molts sectors, inclòs el vostre, diferents admissions de carnets de conduir estrangers derivats de quan es té el permís de residència per a un estranger que ve a viure i treballar aquí. A la vegada, el sector de l’automoció requereix també de mà d’obra que es busca, precisament, en aquest perfil de persones, i cal gestionar tota la tramitació per poder donar resposta a la demanda de l’empresa i del treballador. I en aquest cas, la demanda també es pot estendre a molts altres sectors.