El PDeCAT va presentar el passat 27 d’abril passat una esmena a la Llei de Creació i Creixement d’Empreses que buscava establir un marc de seguretat jurídica per als concessionaris d’automoció. Aquesta esmena comptava amb el suport de Faconauto i Fecavem, entre d’altres entitats. Ambdues, de forma complementària a l’acció normativa, vam impulsar paral·lelament una recollida de signatures, de la que ens fèiem ressò en l’anterior Infogremi. Però poc abans d’iniciar la votació, el PDeCAT l’ha retirada.
La patronal espanyola Faconauto ho avala perquè ha de servir per iniciar un procés de diàleg d’uns mesos amb els fabricants, buscar punts concrets d’acord amb l’objectiu que doni com a resultat un nou marc consensuat i que compti amb un ampli suport per part de tots els grups parlamentaris. Des de Fecavem, ens hi sumem.
En el cas que en els propers mesos no es concretés aquest acord i no hi hagués cap avenç, el PDeCAT es reserva la possibilitat de tornar a presentar aquesta esmena o una similar. Cal recordar que, prèviament a la retirada, el partit català va parlar amb els dos grans actors del sector de la distribució Faconauto i fabricants d’Anfac, a efectes que les dues entitats seguin i afrontin els reptes conjunts que tenen perquè arribin a acords. Aquest és el camí.
El nou marc legal o consensuat resultant ha d’assegurar la viabilitat de milers de pimes i concessionaris nacionals, que tindran les garanties mínimes per continuar sent essencials per a l’ocupació. Així doncs, la manera és establir indemnitzacions pel fons de comerç i les inversions no amortitzades que el van obligar a emprendre. Això últim farà que els fabricants siguin molt rigorosos a l’hora de demanar desemborsaments.
Cada marca adopta la seva pròpia estratègia amb els seus concessionaris, amb un comú denominador, que és que la relació entre fabricants i concessionaris es parteix d’uns contractes d’adhesió, on la gran majoria de les clàusules les fixa el fabricant i només es poden negociar aspectes menors. Això genera una relació de dependència econòmica, perquè el 100% dels ingressos el genera la marca i el concessionari té limitat obrir línies de negoci addicionals.
Més info