Skip links

La UE ha de redirigir el seu pla contra el canvi climàtic

L’automoció, compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i sent el sector que més inversió destina a la I+D en trobar solucions per afavorir un canvi de motorització que redueixi la contaminació, valora amb preocupació els canvis sense consens ni avaluació a mig termini que arriben des de Brussel·les.

D’aquesta manera, en la darrera reunió del Comitè Executiu de Foment del Treball, el president de Fecavem i la UPM Jaume Roura va valorar negativament l’anunci de la portaveu de la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen, sobre aquest aspecte. La presidenta va anunciar un ambiciós pla de mesures per combatre el canvi climàtic que prioritza la prohibició de vendre vehicles equipats amb motor de combustió a partir de l’any 2035.

No estem en contra del què sinó del com. Aquesta mesura avança encara més la data de defunció dels motors de combustió. La nostra patronal qüestiona que es pugui assolir aquesta fita perquè és poc realista, ja que la tecnologia actual -per molt ràpid que es transformi- no té marge de maniobra suficient. A més, amb aquesta mesura, Europa pren una iniciativa que la resta de països del nostre entorn no adopten. Aquesta situació tensa encara més un sector que a la Unió Europea aporta una important activitat econòmica, ocupa milers de persones i és la columna vertebral de la mobilitat privada terrestre de la ciutadania i les empreses. Una recent estimació calcula que el transport per carretera genera un 21,1% del total d’emissions en l’àmbit europeu i més concretament, que els cotxes de passatgers representen el 12,8%. Xifres que, en absolut, són les majoritàries de l’arrel del problema.

Per tot plegat, les declaracions de Von der Leyen, sumades a altres en una línia semblant, provoquen més incertesa i desorienten el mercat, el sector, el comprador final i el conjunt de la ciutadania. El president Roura considera precipitada, inoportuna i perjudicial aquesta mesura i ja que frena la dinàmica del mercat i afecta la decisió de compra del conjunt de ciutadans. Des de Fecavem demanem una previsió de les accions amb més temps i que no provoqui la ruïna o la pèrdua del comprador que ha apostat per un vehicle que se li quedarà obsolet quan encara està en el seu cicle de vida més alt.

Més enllà de la queixa, també proposem solucions. El president Roura considera que Foment del Treball ha de demanar a la CEOE una declaració manifestant la preocupació per l’impacte de l’avançament de la data de la prohibició i més realisme en la presa de decisions d’un impacte tan elevat per als ciutadans i empreses europees. Finalment també reclama que es valori en la seva justa mesura l’aportació del sector a l’economia i ocupació europees, així com que les mesures de contenció que s’imposen als fabricants de cotxes siguin proporcionades a la resta de fonts d’emissions. Des de Fecavem, volem ser la punta llança perquè des de Catalunya se sumin altres afectats i poder fer força davant la UE.