Skip links

Unanimitat per a recuperar mercat i producció

Les associacions més representatives de les empreses del sector de l’Automoció, com són els fabricants de vehicles ANFAC, de components Sernauto, distribució i venda Faconauto i Ganvam, reclamen, i Fecavem s’hi suma amb una sola veu, el suport del Gobierno de España perquè les mesures acordades el passat mes de juny no estan aconseguint la recuperació i, en ocasions, la seva posada en pràctica resulta contradictòria.

Conjuntament, les empreses del sector representen l’11% del PIB i ocupa el 9% de la població activa. Per això, demanem una actuació urgent, prendre les mesures adequades per a reactivar el mercat i la producció, i assegurar que els fons europeus compleixin amb el seu propòsit de transformar la indústria i la distribució.

El Gobierno de España va presentar el mes de juny el Pla d’impuls de la cadena de valor del sector de l’automoció, una estratègia que el sector va aplaudir. Preocupa però, que les recents mesures no responen a aquest Pla.

I els Plans Renove i Moves II?

El mateix passa amb els plans Renove i Moves II, que no acompleixen els seus objectius i que les darreres informacions confirmen que no es prorrogaran. A tall d’exemple, el Renove va resultar ineficient per la seva complexitat, els imports de les ajudes no han encaixat al potencial comprador i els concessionaris van haver de patir un interval de tres mesos des de l’anunci de les ajudes i el seu registre efectiu. El programa finalitza amb 208 milions d’euros sense gastar en un pressupost total de 250 milions d’euros.

Pel que fa al Moves II, es va esgotar ràpidament a Catalunya i no s’han renovat les dotacions pressupostàries. Resulta contradictori obstaculitzar la compra de vehicles nous perquè frena la renovació del parc i provoca el seu envelliment, desaccelera l’activitat del sector en un moment transcendental i obstaculitza la incorporació de vehicles més segurs per a les persones i d’unitats més eficients a efectes mediambientals.

Les darreres decisions provoquen l’efecte contrari al pretès en el Pla que el passat mes de juny el president espanyol Pedro Sánchez va anunciar públicament amb el suport explícit de tot el sector.

La Mesa de Automoción

Un altre aspecte rellevant és l’impuls de la Mesa de la Automoción, punt de trobada público privada conformat per les patronals del sector, els agents sociales amb els Ministeris i les administracions. Cal impulsar el diàleg i la unitat d’acció, atraure inversions al sector i reconventir l’activitat del sector per fer front als nous reptes de la mobiltiat del futur.

Com a integrants del sector, des de Fecavem ens sumem a aquesta demanda i continuarem treballant en pro de l’automoció, un dels pilars de l’activitat econòmica, l’ocupació i que potencia les relacions socials i les activitats empresarials.