Els Automobile Talks s’han convertit en una referència pel valor informatiu que aporten aquestes jornades al sector de l’automoció. El partner de Fecavem per aquestes trobades és el BBVA Consumer Finance, el banc dels concessionaris i un aliat imprescindible per als nostres associats. En l’Infogremi del mes de maig, coneixem millor la tasca del BBVA i quin valor pot aportar a les nostres empreses i ho fem de la mà de Xavier Vila Fernández-Santacruz, Director de BBVA Consumer Finance a Catalunya, Illes Balears i Canàries.
La seva trajectòria en diferents departaments del BBVA el porten a conèixer molt bé l’entitat…
Efectivament, he realitzat tota la meva carrera al BBVA, i he tingut l’oportunitat d’estar tant a àrees holding a Madrid, com a negoci territorial. En els últims anys, he estat a Innovació Corporativa, a Nous Models de Negoci i a Banca d’Empreses. En el món del cotxe, vaig portar el BBVA Autorenting (filial de Grup BBVA) i des de l’any 2019 soc a BBVA Consumer Finance a Catalunya
El BBVA Consumer Finance s’ha convertit en el banc de les empreses d’automoció, per què és tan important crear sinèrgia amb aquest sector?
Fa uns anys, BBVA Consumer Finance- Espanya va decidir posicionar-se estratègicament al costat dels distribuïdors del món de l’automoció. Això vol dir, estar al seu costat i considerar a la “botiga”, el punt més important del procés de venda. Per això, el volem acompanyar com a “banc de capçalera”.
I com ho aconsegueixen?
Financem les seves vendes i ens posem a la seva disposició per tot el que puguin necessitar: des de finançar el seu circulant, fins a les seves inversions en tecnologia i sostenibilitat, passant per la compra venda de l’empresa. Tot el nostre coneixement i xarxa relacional està a la seva disposició. Per això utilitzem la fórmula de “BBVA Consumer Finance, el banc dels concessionaris”.
Quines condicions oferiu per a la venda o una altra mena d’adquisició d’un vehicle?
Actualment, oferim totes les opcions que necessita el client per a la mobilitat, tant per la compra com per l’ús. Així, en el terreny de la compra es financien amb operacions linials, però cada dia més s’utilitzen fórmules en què al cap d’un temps, el client pot tornar el cotxe i la concessió li recompra (ballloon) i, per suposat, s’estan estenent fórmules de pagament per ús, com el renting. En el món dels particulars, el renting està pujant amb molta força (en total el 27% de les noves matriculacions es fan en renting). Altres opcions com la subscripció o el renting a mig termini (3/6/12 mesos), també s’està utilitzant i nosaltres intentem donar resposta a tots, tant al client final, com a la concessió per poder finançar aquests cotxes.
I ho feu compatible amb la sostenibilitat…
Així és, en el món de la sostenibilitat la nostra aposta és molt ferma. A dia d’avui, oferim productes especials pels vehicles sostenibles (elèctric i híbrid endollable) per ajudar a empentar el segment, que tots veiem que està costant que arrenqui.
Cada vegada més, els bancs tenen un pes rellevant en aquest sector. Quin perfil voleu marcar vosaltres?
El món de l’automoció i les finances va molt lligat. Actualment d’una manera o altre es financia el 85% dels cotxes que es venen (tant nous com de segona mà). Aquest finançament pot venir de múltiples proveïdors. Nosaltres som un agent que és i vol seguir sent present, i actiu en el finançament del cotxe en el punt de venda, sigui físic o digital. Cada cop serà més senzill vendre i finançar un cotxe digitalment, però això no treu que la concessió sigui un intermediari imprescindible a la cadena de valor. Els nostres quatre eixos estratègics són: la digitalització, la sostenibilitat, el Vehicle Usat (VO) i els nous models de negoci com la subscripció i el renting.
En els informes anuals que presenteu, la tendència és millorar el percentatge de matriculacions aquest 2024 respecte el 2023. Quins punts forts té Catalunya ara mateix?
En aquest sector, Catalunya sempre ha estat a l’avantguarda. Catalunya és dels mercats més madurs de l’Estat espanyol, però alhora és un dels més avançats en quant a qualitat en el management i en preveure què ha de venir. La previsió de matriculacions per aquest 2024 és bona i, per tant, les vendes, però potser els marges dels concessionaris, no seran tan bons com a l’any 2022 i 2023 per diferents factors: un d’ells és l’increment de la despesa financera, per tots coneguda, però un altre, la disminució dels atípics, derivats cap a altres jugadors, com poden ser les marques que cada cop demanen més quota sobre vendes. Dit això, globalment el sector té una bona salut i així ho consideren els nostres departaments de Risc i Research.
I des del punt de vista econòmic, com pot beneficiar l’arribada de Chery de la mà d’Ebro a Barcelona?
Sens dubte és una fantàstica notícia. Els fabricants asiàtics són molt forts, tant tecnològicament com financerament. La seva opinió és que el mercat espanyol és atractiu. Rebre inversions per fabricar a Europa i a l’Estat espanyol sempre és bo. Tot plegat, generarà llocs de treball i producció “local”. El que cal veure és com les marques asiàtiques van aterrant a Europa i com conviuen amb la realitat d’un mercat diferent per a ells.
Per acabar: com a partner dels Automobile Talks de Fecavem, com valora aquestes jornades?
Doncs és una de les iniciatives més positives a Consumer Finance Catalunya. Aquestes sessions ens obliguen estar molt al dia, aflorant novetats al mercat i, alhora, ens permet estar encara més aprop dels nostres clients. La fórmula dels Automobile Talks creiem que ha estat ben valorada pels associats perquè no només suposa poca inversió en temps per ells, sinó que l’aportació de valor és alta. Hem conseguit una relació excel·lent amb Fecavem (amb el President, el Secretari i tot l’equip sense excepció) i esperem que ens ajudi a impulsar altres iniciatives pel sector. Quanta més proximitat, més coneixement d’uns i d’altres i més capacitat de fer coses plegats. Si el punt de venda és el nostre partner, Fecavem també ho és.