El Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona, representat pel seu Secretari General Joan Blancafort, va assistir conjuntament amb la Directora General de la Unió Patronal Metal·lúrgica, Magda Grau, a una reunió amb la direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
La trobada va transcórrer amb el Cap de l’Àrea de Serveis d’Empresa, Àlex Llovet, i la Cap del Servei d’Ocupació Barcelona Nord, Elena Rivera. El propòsit d’aquesta trobada pel Gremi del Motor, va ser poder aportar totes les dades clau del sector d’automoció catalana i fer una radiografia de l’estat actual.
El Secretari General Joan Blancafort, va transmetre la necessitat de contractar personal en el sector de forma immediata, tenint en compte els darrers informes de la patronal espanyola Faconauto, que estimen d’una necessitat immediata de fins a 8.000 persones en el conjunt de l’Estat. En aquest sentit, les necessitats comprenen els perfils professionals de mecànic, planxista, pintura, administració i comercial.
Actualment, el sector empresarial i els socis del Gremi del Motor, s’enfronten a l’escassetat de professionals i a la gran competència existent en el moment de captar el talent qualificat. El sector té en marxa diferents línies d’acció per atraure joves i, sobretot, personal femení que trenqui amb la bretxa de gènere existent i sigui favorable a un sector cada vegada més tecnològic, digitalitzat i eficient.
Cal donar l’impuls necessari als programes de formació per donar a conèixer que existeixen oportunitats reals de treball, fix i de qualitat en els concessionaris. Tanmateix, cal revisar i actualitzar els continguts de la formació professional amb titulació oficial, especialment en l’àrea de postvenda i vehicle d’ocasió, com fer una aposta per la formació dual i per contractes de formació que permetin incorporar aturats de manera immediata a la vida laboral.
En aquesta línia, el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona ha proposat iniciar una línia de col·laboració publico-privada d’atracció d’immigració legal, ordenada i vinculada a l’ocupació que faciliti contractar personal de mecànica, carrosseria i pintura, administració i comercial.
Per la seva banda, el SOC disposa d’un protocol genèric per captar persones procedents fora de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i s’ha convingut una segona reunió per detallar aquesta possibilitat. En paral·lel, el mateix SOC ha informat que hi ha un llistat de professions de difícil cobertura que simplifica la tramitació. Per als ciutadans de l’EEE, s’opera amb el Portal Eures, un protocol més simplificat on no cal permís de treball i que el SOC brinda el seu ús. I també s’han analitzat col·laboracions addicionals a través d’un programa d’FP dual ocupacional subvencionat on els alumnes s’incorporen a les empreses com aprenents i que compta amb experiències prèvies i casos d’èxit. Ambdues parts s’han emplaçat a mantenir noves reunions per concretar aquesta nova col·laboració público-privada.