El govern espanyol ja ha publicat la guia del govern espanyol amb les directrius dirigides a les entitats locals que regulen les Zones de Baixes Emissions, conegudes com a ZBE.
Aquestes hauran de garantir el compliment dels límits regulats per a diferents contaminants i assolir els estàndards que marquen els experts en la matèria. I aquí hem de tenir en compte que hi ha dues autoritats a tenir en compte que marquen els valors establerts en les Directives Europees i els valors previstos per l’Organització Mundial de la Salut, que són més exigents.
Us facilitem els enllaços a la guia de directrius i la nota de premsa, considerant que pot ser interessant conèixer de primera mà que hi diu i poder aclarir els dubtes de clients i professionals. Us fem un resum alguns aspectes claus que cal tenir en compte.
- Els ajuntaments i àrees metropolitanes amb més de 50.000 habitants i aquells de més de 20.000 amb incompliments en matèra de qualitat de l’aire, que han de garantir el compliment dels límits regulats per a diferents contaminants i assolir els estàndards que marquen les autoritats en la matèria. I aquí hem de tenir en compte que hi ha dos barems: els valors establerts en les Directives Europees i els previstos per l’Organització Mundial de la Salut. Aquests darrers són més exigents, de manera que cada consistori podrà optar per un o altra en funció de la sensibilitat del partit polític governant.
- La guia introdueix com a nou concepte la piràmide de mobilitat que figura en el quadre. Com resulta evident, estableix un ordre de prioritats que prioritza vianants, ciclistes i transport públic i inverteix el destí dels recursos dedicats fins ara per la pròpia administració. En altres paraules, ja no valen els criteris anteriors i ara en nom de la sostenibilitat capgiren la jerarquia i exigeixen el seu compliment al ciutadà si no vol ser sancionat.
- L’article 14 de la Llei de canvi climàtic estipula que les restricciones d’accés, circulació i estacionament de vehicles s’aplicarà conforme a la classificació dels vehicles per al seu nivell d’emissions contaminantes (distintiu amibental), recollit a l’annex II del Reglament General de Vehicles.
Aquesta darrera informació és rellevant a la vista de recents notícies publicades en diferents mitjans, que fan referència a que l’antiguitat del vehicle és de més de 15 anys i no és així, pròpiament, sinó en funció del distintius ambientals que tots coneixem ja. Com a mostra citem els següents casos:
https://cincodias.elpais.com/cincodias/2022/02/09/extras/1644404654_127692.html
- La DGT té aprovada una nova senyal per a zones de baixes emissions que permet al ciutadà saber quan accedeix a una ZBE, així com les restriccions de circulació que els afecta. La competència dels distintius afectats correspon a cada entitat local, tot i que en aquests moments, no tenim constància de cap restringeixi els vehicles amb etiqueta groga.
En fi, des de Fecavem seguirem aquesta implantació de ben a prop per a vetllar que els nostre col·lectiu compti amb unes pautes clares per a informar als professionals del motor i aquests als seus clients.