Skip links

Agost negatiu per les matriculacions

La tendència del juliol a la baixa s’ha accentuat aquest mes d’agost. Ens hem de remuntar a la darrera crisi per trobar un comportament de les vendes semblant. El principal factor té a veure amb l’autrada de la producció de vehicles causada per l’escassetat de microxips. Les fàbriques no poden mantenir els ritmes de producció habituals i no abasteixen els concessionaris. De retruc, aquests no poden atendre la demanda dels seus clients.
És evident que la crisi sanitària derivada de la Covid-19 tampoc ajuda i afecta els processos de producció de productes i la seva comercialització. També influencia la creixent confusió i la incertesa pels missatges emesos per les autoritats qüestionant els vehicles de combustió de benzina i dièsel. El comportament del comprador canvia i desplaça la intenció de compra al vehicle usat.

El mercat del vehicle usat manté una evolució positiva. Es venen cada vegada més usats que nous perquè d’aquests no se’n troben. A grans trets, més de la meitat del mercat d’usat supera els 10 anys d’antiguitat. I això és tradueix en què la mitjana d’edat del parc creix de manera sostinguda des de fa anys i també el parc mòbil.

En definitiva, cal corregir d’una manera o altra aquesta situació perquè afecta en negatiu a la seguretat vial i la suma global d’emissions mediambientals. Catalunya encara no ha publicat la convocatòria d’ajudes del Pla Moves III i això és negatiu pel sector. És obvi que l’operació de compra i la presentació de l’ajuda ha de ser simultània. La majoria de comunitats se’ns han avançat. El Ministerio de Transición Ecológica informa a la seva web de l’estat de les convocatòries de les CCAA i evidencia que Catalunya va a la cua.

En paral·lel, a Catalunya estem d’enhorabona pel final dels peatges de titularitat estatal. Els usuaris d’aquestes vies s’estalviaran molts diners. Compartim les paraules del Vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que els catalans no hagin de pagar els peatges com feien fins ara i que demani a l’executiu central que defineixi el nou model de finançament de les nostres carreteres. A la vegada, nosaltres li demanem coherència i que faci el mateix en la seva àrea de responsabilitat: Catalunya és l’únic territori on els residents han de pagar l’Impost sobre les emissions de CO2 i això no pot ser. Un impost que, per cert, avui entra en vigor.

DESCARREGA’T LES DADES DE MERCAT!