Skip links

Bye bye peatges? Quins?

Els peatges de les concessions dels trams de l’AP-2 i l’AP-7, que creuen de punta a punta Catalunya, finalitzen el proper 31 d’agost. És una novetat important perquè els peatges graven els ciutadans des de l’any 1969 i d’això ja fa més de cinquanta anys.

El final de la concessió comporta que sigui l’Estat espanyol qui es faci càrrec del manteniment dels trams perquè s’incorporen a la xarxa pública de carreteres. Podem avançar que la gratuïtat provocarà un augment del volum de trànsit i el canvi d’hàbits de molts conductors i usuaris. 

El Govern espanyol no té un paper gens fàcil sobre la taula i la despesa que genera el manteniment i la renovació de les carreteres és molt important. Per això, hi ha obert un debat sobre la necessitat de transferir aquesta despesa als usuaris i estem atents a com es concretarà. A més, els deures pendents de l’Estat amb l’actualització de la normativa exigida per la Unió Europea pot acabar derivant en un retorn, a mig termini, del pagament que finalment assumiran els usuaris d’aquestes vies. La polèmica està servida.

Malgrat tot, pensem en l’ara. A partir del proper mes de setembre, els usuaris dels trams s’estalviaran aquest cost … I ja veurem fins quan o si és per sempre.