Skip links

Cauen les matriculacions tot i millorar el gener

Aquestes dades eren temudes en el sector perquè el trànsit d’exposició estava per sota en pràcticament un 50 respecte l’any passat.

S’ajunten diferents factors, l’evolució negativa de la pandèmia, la manca de confiança del consumidor, les restriccions en els desplaçaments, la pujada de l’Impost de Matriculació i, a més, que els plans d’ajuda compromesos fa pràcticament un any, no estan operatius.  Aquesta situació compromet la supervivència de les empreses i l’ocupació del sector.

Aquest és el resum de dades en turismes:

  • Febrer: 7.877, respecte els 12.925 del 2020. La caiguda en tant per cent suposa un 38,6%.
  • Gener: 6.436, un 48,6% menys que el mateix mes del 2020.
  • Desembre: 14.853, respecte els 13.781 del 2019 tot i que la tendència anual baixa.
  • Novembre: 11.466, respecte els 14.020 d’ara fa un any és un descens del 18,2%.
  • Octubre: 12.019
  • Setembre: 11.389
  • Agost: 9.586
  • Juliol: 16.935
  • Juny: 12.028
  • Maig: 4.620

Des del Gremi del Motor i Fecavem fem una crida. Necessitem mesures per dinamitzar la demanda ràpidament perquè l’impacte és molt negatiu pel col·lectiu d’empreses del sector i pels seus treballadors. A més, la caiguda de matriculacions frena la renovació del parc mòbil i accelera el seu envelliment, que en aquests moments ja és el més vells dels darrers anys, concretament se situa en una mitjana de 12,65 anys.

L’impacte en els objectius mediambientals és també evident. Sense renovació dels vehicles, no s’incorporen al mercat els vehicles més eficients, el parc envelleix i les emissions continuen amb les mateixos indicadors, ara però amb un any més d’antiguitat.

Ens preocupa la falta de resposta per part de l’administració, des de tots els àmbits, perquè la dinàmica del mercat és dolenta i si es vol reactivar, cal una actuació decidida que no es produeix. Aspirem a que hi hagi un canvi de tendència a partir de l’estiu i que el mercat es consolidi en el segon semestre del l’any, però fins aleshores, s’esperen mesos complicats.

El dinamisme del sector d’automoció està caient i és un sector que arrossega moltes altres activitats vinculades, de manera que tots sortim perjudicats. El sector de l’automoció no pot esperar que l’exportació sigui la via per mantenir el dinamisme. El país necessita un mercat interior dinàmic.

Precisament, perquè aquesta crisi se superi amb el menor cost social i econòmic possible, és vital que el Govern contribueixi de manera urgent a estimular la demanda amb mesures extraordinàries com neutralitzar la pujada de l’impost de matriculació o amb un nou pla d’incentiu, i més tenint en compte que el Renove va acabar el passat 31 de desembre amb prop de 200 milions d’euros sense consumir.

Finalment, volem constatar que els nostres punts de venda, concessionaris o compravenda, mantenen les portes obertes els dissabtes, en tractar-se d’una activitat comercial permesa per l’autoritat reguladora, i fruit de l’esforç de la nostra Patronal.