Sota la batuta i direcció de l’Alcaldessa Ada Colau i la Segona Tinent d’Alcalde Janet Sanz, des de la setmana passada tenim la proposta inicial del pla de mobilitat urbana. Aquest document planifica la nova mobilitat i la projecta a l’any 2024, per atendre les necessitats de desplaçaments de les persones i de les mercaderies, a més de respondre als reptes derivats de la pandèmia.
L’Ajuntament de Barcelona renova la planificació de la seva mobilitat amb nous Plans de Mobilitat Urbana cada cinc anys. Aquest nou pla correspon al període 2019-2024 i tot just ara s’inicia la seva tramitació i preveiem que no serà fins a mitjans de l’any vinent la seva aprovació. Això vol dir que l’equip de govern municipal ja va tard i que a més, part de la seva execució condicionarà el proper govern, ja que el mandat finalitza el mes de març de 2023.
El Pla aposta per garantir el dret universal a la mobilitat orientant el repartiment modal cap a les formes que considera sostenibles i saludables. I la nova mobilitat girarà sobre els eixos de la seguretat, sostenibilitat, la salut, l’equitativitat i la intel·ligència, sense cap referència a l’eficiència, tot s’ha de dir. A més, proposa un escenari on el vehicle privat passa de la quota del 26,04% dels desplaçaments al 18,48%. Això significa un impacte negatiu en l’ús del vehicle privat del 25%. El Gremi del Motor, amb el secretari general Joan Blancafort, va ser present a l’acte inaugural i va exposar les inquietuds que suposa per la mobilitat del transport privat.
Impacte de la pandèmia
El Pla qualifica d’anormal l’escenari conseqüència de la Covid-19 perquè posa en evidència una realitat i és que el transport privat puja fins el 34% enlloc de baixar. Vet aquí una raó de pes per aquest conjunt d’actuacions tan dràstiques que els nostres goverants prenen per frenar l’ús del vehicle privat. Però tots sabem el que ha passat i és que el ciutadà -si pot- evitar l’ús del transport col·lectiu per por al contagi i busca alternatives en el vehicle privat i la bicicleta.
El Pla preveu que la pandèmia portarà més teletreball i reduirà la mobilitat obligada. També més la flexibilitat horària i així aplanaran hores punta i desenvoluparan mesures per afavorar els plans de mobilitat d’empresa.
Actuacions més destacades per frenar l’ús del vehicle privat
- Pèrdua d’espai de circulació del vehicle privat. El pla preveu 32 quilòmetres més de carrers per a vianants, 70 quilòmetres nous de carril bus i un increment del 40% de la xarxa de carrils bici, que estimem en l’actualitat en més de 200 quilòmetres. No ho especifica però se sobreentén que afectarà directament al vehicle privat.
- Arribar a l’any 2024 al 90% de places regulades en calçada. Actualment, està regulat un 56% i l’increment percentual s’estima en un 60%
- Voreres sense motos, de manera que s’hauran d’estacionar a la via pública o en aparcaments.
- Potenciació del vehicle compartit ciclable i a motor elèctric.
- Reordenar el transport de mercaderies, especialment el de proximitat o darrera milla, potenciant solucions més sostenibles.
- Circulació obligatòria a 30 quilòmetres a l’hora amb excepció de les grans vies de connectivitat.
Ens hem de consolar amb l’actuació número tretze que preveu incentivar els vehicles motoritzats 0% emissions, però: quin fabricant no treballa en la línia de reduir les emissions dels vehicles que produeix?
Compromís del Gremi del Motor
En definitiva, comencem a treballar des del Gremi del Motor en pro dels agremiats i dels clients que confien en les solucions de mobiltiat que aquests els proposen per reconduir aquesta proposta, en la línia de convèncer als governants que l’ús del vehicle privat no és EL PROBLEMA i que l’enfoc del pla ha de ser diferent, més si tenim en compte que partim d’un mateix punt, però que la capacitat de reacció del ciutadà i les empreses no és el mateix que en el transport públic. Per què, qui no recorda les bafarades de fum dels busos de la ciutat? La renovació de la flota, amb recursos i finançament públic, s’ha fet més ràpidament.
Joan Blancafort, Secretari General del Gremi del Motor