Skip links

Com reforçar la seguretat i ciberseguretat del nostre vehicle?

Més enllà de la seguretat física que vam poder detallar gràcies a Mossos d’Esquadra, també vam conèixer un altre criteri a tenir en compte: la del mateix vehicle des del punt de vista novament físic, però també digital i la seva ciberseguretat. Et detallem les pautes a seguir i imprescindibles de conèixer:

Vehicles, des del punt de vista físic

 1. La freqüència de fraus en vehicles no va lligada a les etapes de crisi. No són estacionals. Les persones que la policia detén tenen una trajectòria anterior de delictes.
 2. Els delinqüents tenen una manera d’operar i investiguen les febleses i mancances de seguretat de les víctimes.
 3. La part més important en la seguretat és la prevenció.
 4. La tecnologia per accedir als vehicles està molt a l’abast dels delinqüents i poden obrir el vehicle en 30 segons.
 5. Un cas particular és canibalitzar el vehicle: el vehicle es desballesta i es ven per peces.
 6. Per identificar un cotxe de segona mà no és suficient l’informe de trànsit.
 7. El vehicle és un mitjà per a fer un altre delicte.
 8. Les condemnes són molt baixes i cal penes més elevades. És una pràctica que dona alta rendibilitat i diner fàcil.
 9. El destí dels vehicles són els països del nostre entorn però arriba més lluny. A Senegal es van detectar més de 30 vehicles procedents de rentacar que han acabat en mans de l’ISIS. I alguns també acaben en mans de trànsit humà. Els delinqüents aprofiten la tornada del Ramadán on hi ha col·lapse de vehicles per passar-los.
 10. Els interiors dels pàrquings són un objectiu. La policia no hi pot entrar i queda en mans del titular de l’espai la tasca de prevenció.
Automobile Talks FECAVEM BBVA Gremi del Motor

Vehicles, des del punt de vista de la seguretat informàtica

 1. Un 90% de les estafes actuals són cibernètiques.
 2. El cost mitjà d’un ciberatac a una PYME és de 35.000€. És una dada molt rellevant i val la pena posar mesures preventives.
 3. Som víctimes de les estafes per un excés de confiança i la manera de fer-ne front és formant als usuaris dels equips.
 4. Les organitzacions poden reduir en més d’un 70% el phising formant als treballadors.
 5. Hi ha empreses que contracten empreses especialitzades perquè els configurin campanyes falses de phising per entrenar els treballadors.
 6. Un perill és l’augment de la superfície d’exposició. O sigui, cada cop hi ha més dispositius interconnectats i enllaçats al núvol.
 7. El sector de l’automoció incorpora vehicles connectats a Internet i és una font potencial de problemes de ciberseguretat.
 8. És recomanable assessorar-se en empreses de seguretat per fer més segur el nostre equip. El mapa de vectors és ample i per tant cal dissenyar una arquitectura de seguretat òptima.
 9. Compte amb els happyclickers!
 10. Demaneu al vostre informàtic que dissenyi un pla de continuïtat de negoci i de recuperació de dades, en cas de ciberatac.