Skip links

Agost: “Anem a preveure el setembre abans de marxar de vacances”

Tanquem un mes de juliol amb un mercat que està destacant el VO molt per sobre del VN, i just en el mes de màxima estacionalitat de l’any, però aquest any no serà així si ho comparem, òbviament, amb el 2019 previa a l’esclat de la crisi per la pandèmia de la Covid-19. D’entrada, al conjunt d’Espanya, el mercat de turismes cau un 28,9%, una dada a tenir molt en compte.

Les xifres de vendes pel que fa al mes de juliol estan molt per sota de les previsions esperades. Els motius són diversos: la falta de semiconductors i microxips a les fàbriques, per exemple, és la conseqüència de que ens trobem sense poder disposar de producte final. De retruc, els clients s’han d’esperar a rebre les seves entregues. Tot plegat, també és un dels motius que ha disparat el mercat de VO. Amb les estimacions fetes, es calcula que enguany passarem la barrera dels 2 milions d’unitats comercialitzades en el mercat total espanyol. Per tant, a Catalunya, també s’incrementarà.

D’altra banda, hem de lamentar que, de moment, els polítics han anunciat plans d’ajudes però no els han posat operatius. Per això, millor que estiguin callats perquè han provocat que els compradors se sentin molestos i confosos i nosaltres, com a sector afectat, sí donem la cara davant els clients de l’automoció.

En paral·lel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que la fabricació dels motors de combustió s’abolirà l’any 2035. Sense cap mena de dubte, aquest és un altre exemple d’anunci que confon, i molt, els compradors. Des de la nostra patronal, ja hem fet arribar la nostra queixa i esperem que aquest propòsit es reconsideri i s’estableixi la fita l’any 2050, quan sí serà assumible.

Per aquest motiu, estem tancant un acord de solució entre tots els implicats sobre l’ús del vehicle amb etiqueta groga. Sempre des d’un esperit de col·laboració que caracteritza Fecavem i amb l’objectiu de sumar per preservar les polítiques ecologistes i millorar la qualitat de l’aire amb una disminució significativa de les emissions de CO2. Esperem que en el tancament final de l’acord, s’imposi el sentit comú i s’interpretin les homologacions de la UE sobre l’euro 3-4-5 tal com corresponen. Aquestes són les que han de marcar el seu ús.

Per tot el que acabo d’exposar, hem de preveure un segon semestre d’aquest 2021 que no serà fàcil, especialment en el producte de fabricació. Acabo amb una reflexió sobre les competències digitals: cal més formació en aquest àmbit, la clau del futur empresarial i una de les peces indispensables per afrontar els reptes exposats.

Bones vacances d’agost i el setembre començarem un nou curs on la feina, no faltarà.

Una abraçada,

Jaume Roura Calls

President de Fecavem i el Gremi del Motor