Skip links

Juny: “Analitzem els mercats de l’automoció”

Iniciem un mes de juny que, després de tancar un maig encara modest, esperem entrar ja de ple en la fase de recuperació. Ara, amb les dades de matriculació a la mà ja podem treure les primeres conclusions. Aquest darrer mes de maig ha donat un mercat de VN de 95.209 unitats a Espanya i 10.395 a Catalunya. Si el comparem amb el mes de maig del 2019 abans de la pandèmia, la caiguda és important (40%).

La pèrdua a Catalunya

A més, com podem veure, el pes de Catalunya enfront el de tota Espanya, queda afectat pel nombre de Rentacars matriculats aquest mes que distorsionen el nombres final de matriculacions. D’aquesta manera, a Catalunya perdem 4 punts, una dada molt preocupant. En canvi el mercat VO, s’està comportant millor i aquí és on hem de recuperar les diferències de negoci.

Tots els indicadors ens marquen que el mercat del VO seguirà creixent. Ara, el problema, serà com disposar de producte ja que les flotes que ens generaven aquesta disponibilitat no les tenim i necessitem que es reactivin tots els serveis turístics, una font important del PIB del nostre país. Per tot plegat, és molt important i valorem positivament la proposta del PDCAT que ha guanyat el suport majoritari al Congrés dels Diputats sobre el no increment de l’impost de matriculació. Ara haurà de ratificar-se al Senat.

Necessitem prémer l’on al Moves III

D’altra banda, esperem que es posi operatiu el Pla Moves III per ajudar a la venda, encara que tan sols beneficiï els vehicles amb electrificació. Sembla que el bon camí de la vacunació està funcionant i el control de la Covid-19 ens ha portat a no registrar cap mort a Catalunya el passat dilluns 31 de maig.

Si aquest mes de juny seguim forts amb les vacunes, entrarem en una posició de confiança i farà que tots el serveis de la societat funcionin. Això voldrà dir que l’ocupació laboral funciona i en definitiva, la roda del consum torna a rodar, torno en la redundància.

Vull acabar amb una breu observació. Les transformacions per part d’alguna marca com el Grup Stellantis, està creant una situació preocupant per alguns dels nostres companys. Cal estar atents per veure com podem col·laborar per ajudar a fer front a aquest futur incert. Ànims als afectats, des de totes les organitzacions ajudarem en el possible. També us recordo que el proper mes de juliol serà molt important pel nostre sector. Celebrem el primer Saló de l’Automòbil des de Barcelona i a nivell europeu. Aquest any serà un al·licient per veure les novetats de futur.

Jaume Roura i Calls

President de Fecavem i el Gremi del Motor