Skip links

El confinament frena la recuperació

El mercat català presenta un important retrocés en les matriculacions, amb una baixada que frega el 50%. L’any 2021 s’inicia amb dificultats a causa del distanciament social i la pandèmia. Hi havia esperança, però de moment, ha començat amb dificultats.

En primer lloc, les vacunes s’allunyen i, per tant, també la recuperació de l’economia. Aquesta primera dada provoca que el consum i les matriculacions es desplomen. S’esperava amb el nou any un canvi de tendència, però la incertesa continua i complica l’activitat econòmica i l’ocupació en el sector.

Tampoc ajuda el distanciament amb els diferents governs. No esperem cap mesura per part del govern espanyol que a curt termini pugui ajudar a el sector. Tot i que sabem que es mantenen relacions amb aquest per part del sector, no tenim la sensació d’una reacció immediata que ajudi a canviar la tendència actual del mercat d’automoció. Hem de fer front a les restriccions enfront la pandèmia, la creixent incertesa dels consumidors, l’esgotament dels plans Renove i Moves i la pujada de l’impost de matriculació per a la meitat dels cotxes.

Tampoc les eleccions catalanes fan preveure una reacció a curt termini. Des del sector, reclamem, com a mínim, no pujar la pressió fiscal -ja no només a les empreses del sector- sinó a la resta de famílies i empreses catalanes amb vehicles, que hauran de fer front en uns moments tan difícils, al nou impost sobre les emissions CO2 dels vehicles.

A nivell local, la recent mesura de l’Ajuntament de Barcelona de deixar d’ajudar els usuaris dels punts de recàrrega elèctrica públics és un darrer exemple de les mesures dirigides a dificultar la circulació dels vehicles privats, la solució de mobilitat que aporta el sector de l’automoció als seus clients. Una mesura única a Catalunya.

Per tot plegat, el sector de l’automoció reclama unitat d’acció de govern a les diferents administracions per fer front a uns moments tan incerts i complicats, evitar retards en la vacunació i reaccionar amb agilitat en les qüestions que afecten a l’activitat econòmica i l’ocupació.

Aquest és el resum de dades en turismes:

  • Gener: 6.436, un 48,6% menys que el mateix mes del 2020.
  • Desembre: 14.853, respecte els 13.781 del 2019 tot i que la tendència anual baixa.
  • Novembre: 11.466, respecte els 14.020 d’ara fa un any és un descens del 18,2%.
  • Octubre: 12.019
  • Setembre: 11.389
  • Agost: 9.586
  • Juliol: 16.935
  • Juny: 12.028
  • Maig: 4.620

Des de Fecavem i el Gremi del Motor, recordem que hem lluitat per no tancar mai des de que es van aixecar les restriccions de la primera onada. Una mesura que hem aconseguit mantenir de forma ininterrompuda, també ara. A més, continuem amb un estoc de vehicles matriculats al 2020 que fan estalviar al comprador final, l’increment dels impostos que les administracions fan cas omís i han decidit efectuar.

Teniu tot el detall de les dades al nostre INFOGRAM del nostre portal web:

DADES DE MERCAT GENER