Skip links

“Els qui hem llegit la sentència constatem que el problema de la ZBE és el com s’han fet les coses”

En l’article anterior alertava de l’impacte de les ZBE que el Gobierno d’España preveu implantar en les poblacions de més de 50.000 habitants i les de menys que registrin alts índexs de contaminació.

Per la gran majoria de poblacions, podem aventurar-nos afirmar que d’entrada restringiran la circulació en el centre de la població i dels vehicles sense distintiu. Possiblement, alguns governs municipals voldran accelerar el pas estenent més la demarcació territorial de la restricció i a vehicles amb distintiu groc, per allò de ser el més progressista de tots.

Aquest mes s’han produït dues novetats. La més rellevant ha estat la sentència del TSJC que anul·la les ZBE de la ciutat de Barcelona aprovades per a l’any 2020. No m’estendré en aquest punt, però els que hem llegit la sentència constatem que no qüestiona les ZBE, sinó la manera com s’han fet les coses i com es justifiquen. És una sentència que posa en avís que en l’exercici de les decisions que afecten tant als ciutadans i a les empreses, s’ha de ser curós en la implantació, a més de fer-ho de forma raonada i ponderada.

I la segona té a veure amb l’acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, els ens locals, organitzacions i agents econòmics per a estendre les ZBE més enllà i que l’any 2025 s’implanti a les poblacions de més de 20.000 habitants. I a tal efecte han creat la Taula per la Qualitat de l’Aire de Catalunya, en la qual encara no formem part com a entitat afectada i sector que inverteix en la recerca de la sostenibilitat de forma abanderada. Així doncs, quan se’ns va plantejar l’acord a través de la nostra organització empresarial, ens vam oposar. Resumidament, per raons semblants a les que figuen en la sentència del TSJC.

La Taula està constituida i avança i ja s’ha reunit. I per això des de Fecavem hem demanat sumar-nos directament a la Taula. I tenim molt clara la postura que adoptarem: aquesta mesura condiciona l’ús dels vehicles que comercialitzem i ens afecta. Hem de ser capaços d’explicar els avenços tecnològics dels nous vehicles com una alternativa viable. I vetllarem amb la nostra participació perquè la presa de decisions sigui curosa en la implantació, raonada i ponderada. 

Joan Blancafort

Portaveu de Fecavem i Secretari General del Gremi del Motor