Skip links

Esteban Tomás, Letamendi: “El client actual busca immediatesa”

En l’entrevista del mes d’octubre, parlem amb l’agremiat Esteban Tomás, gerent del Grup Letamendi. Si cerques taller amb concessionari a Barcelona on comprar cotxes de les marques Volkswagen, Audi, Seat, Skoda i Cupra vine. A Letamendi disposen d´un ampli estoc de vehicles nous, km0 i de segona mà que compten amb excel·lents garanties i constants ofertes. Visita el nostre concessionari i comprova-ho de de primera mà.

Carta de presentació.

Som un servei oficial que estem al centre de Barcelona i tenim les marques d’Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen i CUPRA. Des de fa més de vint anys, vam girar el model de negoci de concessionari a servei oficial. Així doncs, seguim venent cotxes als nostres clients, però el nostre negoci més important és el taller, la postvenda. Comptem amb une sinstal·lacions de prop de 5.000 metres quadrats i la vocació és, en primer lloc, de servei. La postvenda, segurament és la part que menys agrada al sector de l’automoció i al dedicar-nos al 100%, ens hem orientat al servei de forma explícita.

Així doncs, un referent en el nostre territori… El taller va al’alça després de la pandèmia?

Hi ha una modificació en les normes d’actuar. Abans, quan el client venia al taller s’estava més estona i ara, amb la pandèmia hem agilitzat els processos i, fins i tot, digitalitzar-los. El que ens demana el client és que el cotxe estigui poc temps al taller i per això donem recepcions de tipus 24/7 que pugui donar-nos el seu vehicle quan vulgui. Hem accelerat aquests canvis, però hi ha altres circumstàncies que han afectat la venda directa de vehicles: falta de subministraments o la guerra d’Ucraïna que ens porta a uns terminis d’entrega altíssims pel que fa als cotxes nous. Sempre passa el mateix: quan la part de venda baixa, la de postvenda creix.

Vasos comunicants…

Exacte, es tracta de buscar alternatives amb vehicles usats o reparar el que ja té. En aquest aspecte, estem en uns moments de feina molt alta i amb tota mena de cotxes, nous o antics. Per tant, el client que ens ve és molt heterogeni.

Tenim un perfil de client fixat?

El client actual busca immediatesa. L’altre dia ho parlàvem amb companys del sector “què bo és Amazon, però què complicat per sectors com el nostre”. I t’ho dic en el sentit que la reparació i d’altres feines més industrials és més complicat. Sí, ens hem d’enfocar amb la recepció i un cotxe; manteniments de noranta minuts perquè el client mentre pren un cafè ja se li pugui oferir uns resultats… Però hi ha tempos que són impossibles de tocar. A més, amb l’electrificació, cada vegada és més complicada la reparació si bé el software i el seu manteniment es pot alleugerir en els tempos finals.

Parlem d’automoció o mobilitat?

Sense cap mena de dubte, de mobilitat, així ho entenem dins el sector. És un concepte molt ampli que va des de nosaltres fins a la possibilitat de caminar directament. Per això, podem concebre una mobilitat combinada que tingui múltiples opcions. A tall d’exemple, tot i que estem en el sector de l’automoció des de fa més de 50 anys, ara també apostem per la mobilitat elèctrica amb patinets i motos elèctriques. I també fem un mix que oferim al client, vam iniciar-ho fa cinc anys i l’èxit és molt bo. De fet, ho hem exportat a diferents concessionaris i funciona.

Un exemple?

El client porta a reparar el seu cotxe al taller i oferim la possibilitat de tornar a casa amb un patinet elèctric. No cal únicament el vehicle de substitució, hi ha molta diversitat de combinacions. I com et deia abans, la moto elèctrica. En el cas concret de Barcelona té molt potencial i hem de començar a fer el canvi de clic de moto de combustió a elèctrica. Tenim clients que ja tenen el xip posat, però en l’imaginari col·lectiu falta fer un pas més. De ben segur que pel proper 2023 ho veurem millor reflectit.