Skip links

Èxit de la VIII Jornada d’Automoció amb Faconauto

Les matriculacions de vehicles  a Catalunya allargaran la seva crisi aquest any i tancaran amb una caiguda del 7% respecte a les xifres del del passat exercici, segons haavançat avui les patronals Faconauto i Fecavem en el transcurs de la VIII Jornada d’Automoció de Catalunya, que ha neixit en col·laboració amb Esade.

En concret, aquest any es matricularan a la regió al voltant de 103.000 vehicles, la qual cosa suposa una caiguda del 7% respecte a les xifres del 2021 i posa de manifest l’extrema debilitat del mercat català, que es quedarà, d’aquesta manera, un 70% per sota de les xifres del 2019, l’any previ a la pandèmia,  segons previsions de la consultora MSI.

Catalunya està reflectint el comportament del conjunt del país, que durant aquest exercici ha confirmat la “cronificació” d’un mercat empetitit que aquest 2022 registrarà 834.000 matriculacions, un 3% menys que l’exercici anterior.

Per a totes dues patronals hi ha tres situacions que expliquen aquesta situació. En primer lloc, el sector continua estant molt impactat per la crisi dels microxips, i la consegüent falta d’oferta. A això s’està sumant en els últims mesos un debilitament de la demanda, ja que les famílies senten que el context, amb una recuperació econòmica en suspens per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, l’increment de la inflació, els tipus d’interès i els preus dels carburants, no és el millor per adquirir un vehicle i retarden la seva visita als concessionaris. Finalment, la incertesa del comprador respecte a quina tecnologia triar en l’actual procés de descarbonització de l’automoció també està desmobilitzant moltes vendes.

Faconauto i Fecavem consideren prioritari posar en marxa mesures conjunturals i de xoc que contribueixin a recuperar el mercat ja que, en cas contrari, el sector serà menys competitiu des del punt de vista comercial i industrial. De la mateixa manera, si no es recuperen les matriculacions, serà més difícil complir amb els objectius de descarbonització i l’automòbil nacional estarà en desavantatge de cara al 2035, quan només es puguin comercialitzar vehicles 0 emissions.

En aquest procés, ambdues patronals han demanat que no es prenguin iniciatives traumàtiques que allunyin el ciutadà mitjà de l’ús de l’automòbil privat, especialment en un context de crisi com l’actual. Això és el que està ocorrent, al seu parer, amb l’impost al CO2 que s’aplica a Catalunya i que, de cara a l’any que ve, arribarà a quintuplicar el seu cost.

Per assolir els objectius de descarbonització, Faconauto i Fecavem advoquen per abordar una nova fiscalitat per a l’automòbil, ja que seria un instrument molt útil per reduir l’edat mitjana del parc, incentivar la demanda i afavorir la circulació de vehicles amb característiques mediambientals més exigents. En concret, proposen la cúbliad’un nou impost mediambiental que substitueixi l’impost de matriculació i mantenir impost de circulació actual amb una bonificació del 100% per als vehicles elèctrics i híbrids endollables (etiqueta zero), treballant a futur en un canvi d’aquest impost perquè greu la contaminació atmosfèrica dels vehicles en funció de la seva antiguitat.

“Unitat del sector i consens entre treballadors i patronals per afrontar aquest gran moment. Les perspectives, des del punt de vista econòmic, tampoc són bones per a aquest proper 2023. Cal unitat. També la demanem als governs i els nostres responsables i representants a l’administració. A Catalunya, demanem suprimir d’una vegada per totes l’impost de CO2 i també el de matriculacions que han afectat en el registre total de matriculacions”.

Protegir el sector

En el transcurs de la jornada, s’ha analitzat la triple transició que està vivint el sector de la distribució i reparació de vehicles: digitalització i nous canals de venda de vehicles, transició ecològica i cohesió territorial de la nova mobilitat. Sobre això, Faconauto ha indicat que és essencial salvaguardar l’activitat dels concessionaris, que a Catalunya donen feina a 23.400 persones de manera directa i facturen 4.900 milions d’euros a l’any.

“Estem afrontant reptes de gran calat: gestionem els efectes de la crisi per la pandèmia, els problemes d’oferta i la caiguda de les vendes. I, a més, estem immersos en la transició digital, energètica i ecològica. En aquest context, els fabricants de vehicles estan canviant el model de relació que venien mantenint amb els seus concessionaris, la qual cosa en alguns casos suposa rescindir els seus contractes unilateralment. Per això ara més que mai, els concessionaris necessitem seguretat jurídica perquè les nostres inversions no caiguin en el buit i per evitar la destrucció de punts de venda. Protegir empreses nacionals com els concessionaris és clau per a l’ocupació de milers de famílies. Necessitem un govern i uns representants polítics que ens escoltin, ens entenguin, ens donin suport i amb els quals puguem treballar colze amb colze”, ha recalcat el president de Faconauto, Gerardo Pérez.

La VIII Jornada de l’Automoció també ha comptat amb el suport institucional del President de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre, que ha posat d’exemple l’últim preacord de la patronal del metall UPM, on està adscrits els concessionaris i centres de distribució, com a exemple d’entesa per tirar endavant en matèria de convenis i acords entre agents socials.

Faconauto és la patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques de turismes, vehicles industrials i maquinària agrícola presents al mercat espanyol. Representa els interessos de 2.022 concessionaris, entre els quals hi ha els de les principals marques de maquinària agrícola. Aquestes empreses generen 152.000 ocupacions directes, una facturació de 36.000 milions i representen el 3% del PIB.

Fecavem és la patronal que representa els comerciants dedicats a la venda de vehicles de Catalunya. Fecavem és l’organisme que uneix el Gremi del Motor de Barcelona, Corve Girona, Astave Tarragona i Automoció Lleida, i coordina, gestiona, fomenta i defensa els interessos generals i comuns d’aquestes davant organismes i institucions públiques i privades.