Aquest dimarts s’ha celebrat el primer debat sobre mobilitat de la ciutat de Barcelona que ha liderat la patronal catalana Fecavem i el Gremi del Motor de Barcelona, en el marc de les jornades Automobile Talks amb el BBVA Consumer Finance. L’acte s’ha dividit en quatre taules que plantegen cap a on va la mobilitat, si Barcelona és només dels seus ciutadans, com es pot reformular, si cal, el model actual, entre d’altres. La guanyadora del debat ha estat la regidora de Junts, Francina Vila, seguida de ben aprop de Marilén Barceló de Valents i Óscar Ramírez del Partit Popular. Posteriorment han convençut les idees d’Albert Batlle, d’Units per Avançar i l’únic representant del govern actual ja que Barcelona en Comú va declinar la invitació. En darreres posicions, les propostes que menys han convençut han estat les de Ciutadans amb Javier Heredero i d’ERC amb Max Zañartu.
El periodista de Coche Global, Toni Fuentes, ha analitzat totes les propostes exposades en les taules i ha subratllat que les darreres dades publicades en l’Automobile Trends posen de relleu la manca d’efectivitat en les polítiques de mobilitat. Des d’un punt de vista de la situació actual, excepte el Tinent d’Alcalde Albert Batlle i el regidor d’ERC Max Zañartu, tots han titllat de “decadència” la situació actual en aquesta matèria. La regidora Francina Vila ha apostat per crear més ocupació i recuperar unes polítiques de pacte que s’han trencat. En aquesta línia, des de Valents s’ha reclamat una taula que sí sigui efectiva “a diferència de la taula de mobilitat actual” i Batlle ha insistit en la idea del “diàleg i posar el comptador a zero per reflexionar”. En aquest sentit, des del PP, el portaveu Óscar Ramírez ha lamentat que els canvis exigeixen més immediatesa que únicament un debat pausat.
Altres propostes amb les quals tots han coïncidit és amb la importància de la tecnologia com una major coordinació semafòrica, l’abordatge de la mobilitat a nivell metropolità amb eines de previsió o una xarxa pública ortogonal i aprofitar les flotes de VO per promoure una renovació del parc automòbil que es perllonga més del previst. Altres idees que han sorgit es basen en revertir el model actual de superilla, tot i que tots han coïncidit que canviar-lo no serà tan fàcil. El que sí segueix creant entesa és el pla Cerdà, però amb modificacions tenint en compte l’estat actual. Un dels elements que més condicionen la mobilitat és que l’Eixample és el districte més dens a nivell europeu i, per tant, tots han coïncidit que replicar models d’altres ciutats europees és difícil i cal buscar un camí propi.
Els assistents van poder votar en directe, a través d’un codi QR, quina resposta o arguments els convencien més. A continuació us adjuntem els resultats de les quatre preguntes:
Quina és la proposta de mobilitat del seu partit per als anys vinents?
Quin paper jugarà la mobilitat privada?
Les decisions d’urbanisme i ecologia condicionen la mobilitat. S’ha de mantenir el model actual?
Barcelona només és dels barcelonins/es?