Skip links

L’infogram del mercat d’automoció VO a Catalunya: augmenten els turismes

Les darreres matriculacions del mes d’octubre ens porten a unes conclusions que ens fan entendre l’evolució amb què estem tancant aquest 2021.

TURISMES I TOT TERRENY

A Catalunya, les transferències de turismes i tot terrenys usats han augmentat en el que portem acumulat de l’any un 11,78%, en comparació amb les xifres registrades en el mateix període del 2020, fins a situar-se en 243.700 unitats. Així doncs, respecte l’any 2019, la diferència percentual registra una minsa baixada del 4,98%.

Aquesta mateixa comparativa en la venda de turismes nous es xifra en una baixada 42,5%. És una diferència molt sensible i significativa que posa de manifest el canvi de comportament del mercat i la manca de producte nou que pateixen els concessionaris. Per això, en el darrer Automobile Talks vam parlar de les noves modalitats de compra en una sessió que, ben aviat, us farem arribar en format online.

Tornant a les dades del mes d’octubre, es xifren 26.285 turismes usats, amb una baixada percentual del 10,31%, de les quals a la província de Barcelona corresponen 17.870, Girona 3.161, Lleida 1.880 i Tarragona 3.374. El mercat de Barcelona ha baixat un 10,69%.

Si tirem enrere, veiem que el darrer juliol corresponen 2.293 furgons unitats, de les quals a la província de Barcelona corresponen 1.476, a Girona 315, a Lleida 191 i a Tarragona 311.

PER TRAMS D’EDAT

En relació amb els trams d’edats, aquest mes la meitat de les transferències de turismes, concretament un 52,84%, corresponen a vehicles de deu o més anys d’antiguitat. En el mateix període de l’any anterior 2020, va ser de 56,50% i el 2019 del 56,18%.

TRANSFERÈNCIES DE VEHICLES

Les transferències de vehicles amb menys d’un any representen un 11% i els d’un any un 6,23%. Presenta una tendència creixent respecte el mes immediatament anterior. El tram d’edat entre els 0 a 4 anys totalitza un 34,47% de les transferències i els trams d’edat entre els 5 i 9 anys representen el restant, un 12,69%.

A Catalunya s’han transferit 2,2 turismes per 1 de nou. En el mateix període de fa un any, l’octubre del 2020, va ser d’1,4. Barcelona queda per sota de la mitjana catalana, doncs l’any 2021 aquesta relació va ser d’1,8 i el 2020 d’1,1. Les altres tres províncies, Girona, Tarragona i Lleida, transfereixen 2,8, 3,2 i 3,0 usats respectivament, per un de nou a l’any 2021.

CANALS DE COMERCIALITZACIÓ

Per canals de comercialització de venda, els dos més rellevants són el professional del motor i el particular. El canal professional lidera els trams de menys antiguitat i a mesura que augmenta aquest valor, el canal particular guanya pes. Per la seva banda, el canal particular lidera el tram d’edat de turismes de més de deu anys. Val la pena en aquest punt recordar que el canal professional atorga garantia al consumidor de com a mínim un any, a diferència de la venda del particular.

ELS TURISMES MÉS VENUTS

Els models de turismes més venuts són el Seat Ibiza amb 1.052 unitats i el Volkswagen Golf amb 977. Els models de furgons més venuts són el Fiat Ducato i la Mercedes Vito, amb 167 i 161 unitats respectivament.

Per carburants, el motor dièsel representa un 49,91%, segueix liderant el mercat de les transferències però amb tendència a la baixa perquè en el mateix període de l’any anterior va ser del 51,91%. Els automòbils de turisme de gasolina representen el 44,82% i la resta de motoritzacions alternatives totalitzen un 5,27% . Cal però destacar que a l’any 2020, aquesta dada era del 3,23% i l’any 2019 del 2,04%. La tendència dibuixa clarament el creixement però calen polítiques valentes que apostin també per un increment significatiu dels punts de recàrrega elèctrics, en paral·lel a la renovació del parc més envellit de tota la Unió Europea.

La segmentació més venuda de cotxes és lower medium o mitjana baixa que ha sumat un 25,67% del mercat. Catalunya representa un 14,5% del mercat nacional, segons es desprèn de les dades del mes de setembre i la variació interanual segueix una evolució paral·lela a la mitjana nacional, doncs presenten una caiguda entre el 13 i el 14%.

COMPORTAMENT DE COMPRA

El comportament en la compra d’automòbils ha canviat forçat per la manca de turismes nous. Ara es venen més usats que nous. El problema que veiem és que poc més de la meitat tenen 10 o més anys d’antiguitat. A més, la falta de microxips i matèries primeres també ha afavorit els usats.

La previsió de tancament de l’exercici 2021 és de creixement respecte a l’any anterior, amb un increment percentual que estimem del 5%.

Per la seva part, les transferències de furgons usats han augmentat en un 22,54% en el que portem d’any i en comparació amb les xifres registrades en el mateix període del 2020, fins a situar-se en 25.464 unitats. La vitalitat d’aquest mercat queda manifesta si el comparem amb l’exercici 2019, doncs presenta una millora percentual del 8,98%.

Mantenim la previsió de tancament de l’exercici 2022, amb un increment percentual del 12,6% en vehicles comercials. És una estimació prudent, perquè hem de tenir en compte que actualment en l’acumulat de l’any estem ara per sobre en un 22,54% en furgons. La línia que preveiem per a la resta d’any és de decreixement, fins assolir els percentatges estimats.

CONCLUSIONS DE LA PATRONAL

El portaveu de FECAVEM, Joan Blancafort, valora que el mercat automobilístic està molt condicionat per la manca de producte: “No hi ha suficients vehicles nous per la manca de microxips i això també impacta en l’usat. Veiem com l’interessat en canviar-se el vehicle s’espera i manté el seu vehicle fins que li arribi el nou. D’aquesta manera, la renovació del parc es frena. Sense estímuls a la renovació del parc, amb missatges públics que generen incertesa al comprador i pujant els impostos i encarint l’accés al nou, el mercat ho nota”.

D’altra banda, veiem el paper de l’administració. “El Plan Moves no és un pla d’estímul a la compra, és un pla per canviar el comportament del comprador cap a motoritzacions més sostenibles”, defensa Blancafort. El portaveu posa en valor l’operació de compra a través del professional i recorda que la venda d’usat professional al particular ha d’atorgar una garantia legal d’almenys un any i veiem com “en la venda particular no és així”.
Finalment, apunta dues tendències de canvi de comportament d’interès: “La primera és que baixen les operacions de cotxes de deu o més anys per a la implantació de les zones de baixes emissions. Als anys 2019 i 2020, 56 de cada 100 transferències de cotxes eren de deu anys o més, i el 2021 s’apropa molt als 50 de cada 100. No n’hi ha prou, però marca un canvi de comportament en la compra”. I el darrer punt: “En segon lloc, guanyen pes en el mercat d’usat les motoritzacions alternatives. Ho posa de manifest que l’any 2019, 98 cotxes de cada 100 estaven equipats amb motors de benzina i dièsel, l’any 2020 era de 96 i aquest 2021 baixen a 94 de cada 100. En definitiva, el mercat està canviant, més lentament del que caldria, però canvia”.

DESCARREGA’T L’INFOGRAM!