Skip links

Joan Blancafort: “La mobilitat urbana que ens espera aquest 2025”

Les polítiques urbanes a Catalunya i Espanya han posat el focus en les zones de baixes emissions (ZBE), buscant reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aire. No obstant això, aquestes mesures generen controvèrsia i recentment els tribunals han emès sentències que anul·len o posen en dubte la seva implementació, sobretot pels seus elevats costos.

Qualitat de l’aire

Les ZBE sorgeixen com a resposta a la preocupació per la qualitat de l’aire a les grans urbs i la necessitat de complir amb els compromisos ambientals europeus. Es tracta d’àrees restringides on s’han de reduir les emissions de gasos i principalment es fa limitant el trànsit de vehicles de combustió, quan en realitat es podria substituir les més ineficients per noves, facilitant la renovació del parc mòbil i mantenint un dels sectors claus del país, en el vessant econòmic i social.

Problemàtica legal

A Barcelona, la ZBE ha estat un punt de conflicte judicial. Els Tribunals de Barcelona han anul·lat aquesta mesura -entre d’altres que afecten de forma transcendent a la mobilitat-, decisió que l’Ajuntament de Barcelona recorrerà. Aquest no és un cas aïllat a Espanya ni a Europa. A ciutats com Madrid, Grenoble o Stuttgart, els tribunals han qüestionat l’equitat i proporcionalitat de les mesures, subratllant la necessitat d’equilibrar les polítiques mediambientals amb les realitats socioeconòmiques de la població.

Manca de justificació

Els tribunals assenyalen la manca d’informes i estudis rigorosos que justifiquin aquestes zones. La duresa de la mesura, que en molts casos obliga els ciutadans a desfer-se del seu vehicle, ha generat una forta oposició social.

Alternatives menys restrictives

La normativa podria haver contemplat alternatives menys restrictives. A Catalunya, la imposició de les ZBE ha estat executada de manera dràstica, empenyent a la venda del vehicle, introduint una restricció per circular per les ZBE als vehicles amb etiqueta groga, a partir de l’any 2028.

Mesures incompreses

Molts ciutadans no comprenen que es posi com a punt de mira només els vehicles. Les dades són prou eloqüents: en el seu conjunt l’ús del vehicle genera emissions ambientals, de la mateixa manera que ho fan altres fonts i no s’actua amb la mateixa celeritat i contundència. 

Cap a una mobilitat més responsable

Les ZBE són una eina eficaç per millorar la qualitat de l’aire i promoure una mobilitat més neta. No obstant això, la implementació d’aquestes mesures ha estat deficient en molts aspectes i ha generat confrontació social. Per evitar que es continuïn tombant als tribunals, és fonamental replantejar el seu disseny i enfocament, promovent una mobilitat més responsable i equitativa.