El present i futur immediat de l’automoció s’ha analitzat durant la X Jornada d’Automoció de Catalunya de la setmana passada. Els aspectes claus els resumeixo a continuació.
Especial atenció mereix l’impacte de l’entrada en vigor l’any 2025, de la normativa d’emissions CAFE europees, que redueix substancialment el límit d’emissions dels turismes i que per arribar-hi, algunes marques estan més a prop que altres. Cada marca planifica l’estratègia més adient, que bàsicament passen per electrificar al màxim la seva oferta a retallar-la, produint menys vehicles de combustió, per no ser multada.
Al nostre país, els experts en automoció alerten de l’envelliment del parc i la necessitat de prendre mesures eficients per combatre-ho. La tendència a l’envelliment és una constant fa desenes d’anys. Els experts proposen programes d’ajudes públiques i descomptes vinculats a la retirada de vehicles. Pels vehicles electrificats es proposa un nou MOVES amb ajudes directes i és que l’actual programa té un coll d’ampolla: l’interval de temps entre petició i pagament efectiu resta interès al vigent pla MOVES. Addicionalment, es proposa un pla RENOVE, facilitant l’accés a un vehicle nou o seminou, també vinculat al desballestament. Hi ha governs autonòmics que ja han posat en marxa els ajuts, convençuts que és una mesura que rebaixa les emissions ambientals, millora la seguretat vial, dinamitza l’economia i l’ocupació, i finalment augmenta la recaptació.
El Govern català segueix el seu propi camí. A dia d’avui no contempla un pla Renove i a més està vigent un pla de qualitat únic a España, que penalitza els vehicles identificats com els més contaminants, que són els que disposen del distintiu ambiental groc o no el tenen. Una mesura que en el meu criteri està en la frontera de la valentia i la gosadia. Valentia perquè pretén la reducció dràstica d’emissions restringint la circulació d’aquests vehicles. Gosadia, si considerem que la penalització afecta almenys un milió cinc-cent mil titulars de turismes i les seves famílies, amb etiqueta groga.
Un altra aspecte clau és que Ebro ha produït ja la primera unitat a Zona Franca. És una bona notícia que centenars de persones hagin recuperat la seva feina i la indústria catalana es revitalitzi. Una bona nova que contrasta amb l’anunci de Seat de rebaixar la producció l’any 2025 per l’electrificació.
A la jornada es va produir una circumstància que va passar inadvertida per molts assistents, que va ser que els directius de les patronals nacionals estaven en una sala contigua perfilant els darrers serrells de les ajudes als valencians que han perdut el seu vehicle. L’impacte de la DANA afecta al país. Per això –a mig matí- el President Pedro Sánchez les va anunciar públicament. Una reacció ràpida i necessària, que reitera -una vegada més- la importància del transport i del vehicle, com a solució de mobilitat.