Skip links

Joan Llaveria, d’Autollaveria: “Porto el mòbil connectat les 24 hores”

L’entrevista de l’Infogremi del mes d’agost la dediquem a conèixer la figura de Joan Llaveria, Director d’Autollaveria situat al carrer de la Teixidora, 29 de Mataró. Amb el nostre agremiat, prenem el pols a l’estat de la compravenda actual i la irrupció dels nous canvis amb totes les seves afectacions, tant positives com negatives.


Mirant enrere, quins són els seus inicis en el món de l’automoció?
Una mica casuals. De fet, vaig començar ajudant en un taller mecànic del barri del Poble Nou de Barcelona. Però no era un taller especialitzat en l’automòbil, sinó en qualsevol peça lligada a un aparell. En paral·lel, també vaig treballar ajudant en una prada d’un mercadillo venent roba, aleshores tenia 18 anys i aquesta faceta també em va ajudar molt pel que vindria posteriorment. Recordo que un dia a la setmana venia un mecànic i em vaig introduir, progressivament, en el món de la venda de cotxes d’ençà que el vaig conèixer.


Tot un seguit de coincidències…
Efectivament. Jo anava veient i escoltat tot el que m’explicava. Recordo que tenia uns anuncis dels seus automòbils a la mítica revista del Primera Mà i per aquí vaig iniciar-me fins que a la dècada dels noranta, vaig entrar a treballar a Mogauto. En definitiva, no em ve de cap arrel familiar. I, finalment, ja durant els 2000, vaig conèixer la Raquel, la meva dona que sí venia del món de l’automòbil. Junts vam decidir emprendre un negoci propi i aquí estem, 23 anys després, amb Autollaveria.


Sempre que repassem la història dels nostres agremiats, ens agrada escoltar les seves valoracions. Quin és l’estat actual del compravenda?
Jo ara tinc 55 anys i n’he vist de tots colors des dels noranta quan ja en tenia 22. He arribat a tenir vuit treballadors i actualment som cinc, tres de la casa -on el meu fill Joan és la meva mà dreta-, i dos que ens ajuden. També ocasionalment la nostra filla Estel ens dona un cop de mà. El que et diria d’ara és que en termes generals costa trobar un cotxe bo de segona mà perquè els mateixos concessionaris se’ls queden. Amb la covid també s’ha accentuat que costa més que n’arribin de nous. Des d’Autollaveria lluitem contra grans grups. Mai, com ara, havia costat tant.


Per què, més enllà de la covid?
Hi ha una gran competència, t’has de saber ficar en subhastes i tenir una cartera molt bona com la que he aconseguit durant tants anys.


Per tant, la part positiva és que el cotxe de segona mà interessa i molt, veient la demanda…
Totalment. L’interès del client existeix i sobretot per Interet on aconsegueixo, et diria, el 95% de la venda. A tall d’exemple, acabo de tancar una venda amb un client de Castelló.


Quina és la clau per arribar-hi?
Doncs malgrat no haver-lo vist mai i estar parlant, en aquest cas que et comentava, d’un cotxe de 12.000 euros que ja no són preus baixos, la bona informació i transparència que donem. Fa deu anys, aquesta manera de comprar no existia. Ata, els dissabtes ni obrim perquè la gent no va botiga per botiga. Ara bé, porto el meu mòbil enganxat les 24 hores del dia.


Explica’m quina és la vostra carta de presentació de forma virtual.
Per Internet tenim una cartera de 45 a 50 cotxes i sortim a totes les pàgines. No enganyem i proporcionem les màximes fotos, una cinquantena si cap perquè el client ho pugui saber tot: marca de rodes, què hi ha a dins, assegurança… No pot haver cap sorpresa. La compravenda, a vegades, ha permès que s’infiltressin pirates i ens restin la bona fama que una feina com la nostra sempre exigim que tingui.


I si anem a Mataró, quina oferta trobarem?
Uns 70 cotxes en stock amb un ventall de preus. La meitat d’ells tenen 5 anys cap avall d’antiguitat i altres que estal dels 6 als 8 anys, es venen sols ara mateix. La gent està en un impàs per l’electirficació, les etiquetes a Barcelona i volen tirar amb aquest perfil de cotxes i veure què passara en el curt termini.


D’elèctrics ja se’n venen de compravenda?
Et diria que a mi m’han arriba tdues unitats i em van costar vendre-les. Ningú sap per on van els trets, però és obvi que en tindrem i es vendran. Massa sovint, la gent em pregunta ‘tu què faries?’. I jo sempre dic, un benzina nou o un usat. La benzina, amb un consum raonable, encara té molta sortida.


Autollaveria és l’exemple clar que si es vol, es pot.
Itant! I cal pensar com cercar stock sempre. Per exemple, si una persona busca un cotxe nou jo també creo sinèrgies i molta xarxa recomanant el client un concessionari. Però, a la vegada, li dona una via de sortida al seu cotxe usat i també és un win win per a tothom. I com et deia abans, no desconnectar, t’ha d’agrada molt la teva feina. Encara conservo contactes de les meves èpoques passades i també pot ser interessant establir relacions abm assegurances, tant grans com petites. Tot és una cadena i a mi m’agrada molt la meva feina perquè mai miro el rellotge.


I del Gremi del Motor, quina valoració en fas?
És necessari i també m’ha servit per retrobar-me amb gent que no veia des de feia temps, crear nous contactes, estar al dia de les normatives actuals i que algú et defensi i representi. Estic molt content de formar part i poder col·laborar.