Skip links

Les matriculacions cauen aquest mes d’octubre, també les motos

L’automoció no viu d’esquenes a la segona onada per coronavirus. Les restriccions i l’enduriment del confinament perimetral i municipal, amb mesures severes a Catalunya, ha impactat en les matriculacions aquest mes d’octubre. Unes vendes negatives que també han afectat el terreny de les motocicletes, que experimentaven un creixement sostingut els darrers
mesos. En aquest cas s’han passat de les 3.508 d’ara, mentre que el 2019 estava en 4.379 matriculades, un -19,9%. Les caigudes segueixen la tendència de tot l’estat espanyol, segons informen des de la patronal Faconauto. Aquest és el resum de dades en turismes:

Matriculacions Octubre Fecavem


Octubre: 12.019, més que el setembre però amb un percentatge negatiu més fort respecte el del 2019, un -18,4%.
Setembre: 11.389
Agost: 9.586
Juliol: 16.935
Juny: 12.028
Maig: 4.620

En la suma total de les matriculacions s’han registrat 18.798 aquest mes d’octubre a Catalunya, un -15,8% menys respecte fa tot just un any, amb 22.313. Pel que fa a l’activació del Pla Renove, són ajudes en positiu a mantenir el mercat però considerem, des de Fecavem i el Gremi del Motor, insuficients per mantenir el nivell d’activitat anterior a la Covid. També ha coincidit aquest mes que la dotació pressupostària del Pla Moves II s’ha exhaurit a Catalunya, tot i que el registre continua obert en situació de llista d’espera. En el sector s’espera una dotació pressupostària addicional.

Cal recordar que el sector de la venda i postvenda de vehicles ha adoptat mesures preventives molt rigoroses per evitar possibles contagis derivats de la Covid per protegir el nostre equip humà i els seus clients. A Catalunya, les instal·lacions es mantenen obertes per la singularitat dels establiments, amb un metratge elevat per motiu del producte que comercialitzen. Així ho va confirmar la portaveu i consellera del Govern, Meritxell Budó, el passat divendres: els concessionaris resten oberts malgrat ampliar altres camps de restriccions. Aquesta segona onada de la Covid, trenca les previsions més optimistes amb què treballàvem al sector per mantenir una línia ascendent de vendes. Amb les dades a la mà, calen més ajudes i que les administracions afrontin i escoltin les nostres propostes per sortir de la situació. Sobre la taula hi ha dos impostos a revisar.

D’una banda, l’anunciada pujada de l’Impost de Matriculació de l’any 2021. Per això, aquests dos mesos restants de l’any són un bon moment per renovar el vehicle i evitar la pujada de preus per raons fiscals.

Per l’altra, us avancem la carta que el president de Fecavem i UPM, Jaume Roura, va fer arribar conjuntament amb Foment del Treball, al vicepresident en funcions de president del Govern, Pere Aragonès. El president Roura avança: “Estem fent gestions amb la Generalitat per suspendre de forma sine die, com a mínim mentre duri la pandèmia, l’impost català de CO2 que afecta els vehicles. Demanem responsabilitat per sortir d’aquesta situació”.