Skip links

Matriculacions del mes de maig, 2023: “A Catalunya, han anat millor del que havíem previst”

Es manté la pujada generalitzada i que de moment supera les nostres previsions inicials en tot el mercat d’automoció català en el que portem d’any. Referent a les vendes de turismes nous a Catalunya, tanquen maig amb un important increment en positiu, que frega el 20%. I l’acumulat anual també el frega. Però encara estem molt lluny dels nivells pre-pandèmia, de manera que la satisfacció és continguda.

A la província de Barcelona, l’increment de matriculacions és més important, essent un factor determinant la celebració de l’Automobile Barcelona, el Saló Internacional de l’Automòbil. Aquest mes, a Barcelona s’ha incrementat el volum de matriculacions de manera notable. Els canals empresa i lloguer presenten també pujades importants. L’efecte Saló té menor impacte en la resta de províncies catalanes i posa de relleu una certa atonia en el mercat.

El canal particular català puja per sobre de l’espanyol i aquest mes ha representat un 20% de les operacions a nivell estatal. Les flotes d’empresa i lloguer catalanes tenen un pes molt menor respecte al conjunt estatal. Hem constatat que s’ha frenat la pèrdua de pes de Catalunya respecte el conjunt estatal, derivada de l’alta fiscalitat catalana. Hem d’advertir la pèrdua de mercat que està patint el motor

El sector de la motocicleta continua en línia ascendent amb una pujada mensual del 15% i en còmput anual, es situa per sobre en un 10%. La xifra de matriculacions aquest mes de maig supera el llindar de les 5.000 unitats i és el millor indicador mensual des de l’any 2018, coincidint amb la celebració del Saló Motoh!. El sector de la moto es situa per sobre dels indicadors pre-pandèmia. La matriculació de ciclomotors és baixa i només s’anima quan les empreses que ofereixen serveis de sharing matriculen. El vehicle comercial també millora en la matriculació de derivats, pesats i busos. Els furgons però, presenten una lleugera caiguda el mes de maig.

Es manté la pujada generalitzada en tot el mercat d’automoció català

En el mes de Maig es manté el signe positiu en les matriculacions de vehicles de motor a Catalunya amb una lleugera pujada generalitzada. El mercat dels turismes puja de manera important amb un 19,5%, el mercat de les dues rodes i quads puja un 11,1%; el dels vehicles comercials lleugers un 2,7%; els vehicles industrials pugen un important 48%% i els busos pugen un 9,5%.

Les matriculacions d’automòbils de turisme nous pugen un 19,5 d’increment a Catalunya, per sobre de la mitjana estatal per l’efecte Automobile Barcelona

Les matriculacions d’automòbils de turisme i tot terrenys a Catalunya es xifren en 11.094 unitats, un 19,5% més que en el mateix període de l’any anterior.  Per províncies, Barcelona presenta una variació interanual del 24,6%. Girona puja lleugerament un 0,7%, Lleida el percentatge interanual és del -4,5% i Tarragona baixa un 14,5%. El pes de la província de Barcelona en el mercat català es concreta en el 76,7%. Aquest indicador és el més alt dels darrers mesos i coincideix amb la celebració de l’Automobile Barcelona. En la comparativa de matriculacions d’automòbils de turisme de Catalunya amb la mitjana estatal i per províncies, Catalunya es situa per sota la mitjana nacional.

En el mes de Maig, Barcelona millora respecte a l’any anterior un 24,6% i la mitjana catalana es concreta en un 19,5%. Girona puja un 0,7%, Lleida un -4,5% i Tarragona puja un 14,5%.  La mitjana espanyola es xifra en una pujada del 8,2%. Aquest mes, el pes de Catalunya en el total espanyol es un 12,1%, per sobre del pes de l’any 2022, que va ser del 10,9%. Indubtablement, l’indicador de Barcelona reflecteix l’impacte de l’Automobile Barcelona, que ha servit de dinamitzador comercial.

En l’acumulat quadrimestral, Barcelona reflecteix respecte a l’any anterior un 18,8%. Girona puja un 15,5%, Lleida un 20% i Tarragona un 24,6%.  Catalunya puja en total un 19,1%, però la mitjana espanyola es xifra en una pujada del 26,76%. Aquests primers cinc mesos del 2023, el pes de Catalunya en el total espanyol és un 11,9%, per sota del pes de l’any 2022, que va ser del 12,7%. Per canals, tots els indicadors de matriculacions a Catalunya queden per sota de la mitjana espanyola en còmput mensual.

Analitzem a continuació aquest quadre per canals amb dades de Catalunya i España, referit el mes de maig. El canal particular català puja un 10,1% i l’espanyol un 5,3%. Tot i reflectir comportaments similars, el mercat català està per sobre de l’espanyol. El canal particular català representa un 20,1% de l’estatal. El canal empresa català puja un 21,2%. En canvi, a nivell nacional puja un 37%. Catalunya representa un 8,8% de la mitjana en aquest canal. El canal de lloguer-rentacar puja un 343% a Catalunya contra la pujada del 24% de mitjana estatal. Catalunya té un pes del 7% respecte el conjunt estatal. Per canals, el canal particular català supera l’estatal i els canals empresa i lloguer queden per sota.

Analitzem a continuació aquest quadre per canals amb dades de Catalunya i España, en el que portem d’any. El canal particular català puja un 17,2% i l’espanyol un 41%. El canal particular català representa un 19,3% de l’estatal. El canal empresa català puja un 29%. En canvi, a nivell nacional puja un 40%. Catalunya representa un 8,7% de la mitjana en aquest canal. El canal de lloguer-rentacar puja un 75,8% a Catalunya contra el 78,4% de mitjana estatal. Catalunya té un pes molt petit, concretament 2,8 de cada 100 unitats es matriculen a Catalunya. El canal rentacar matricula molt poc a Catalunya.

El rènting o lloguer a llarg termini és una formula de finançament molt estesa i té una presència molt significativa en les matriculacions de moltes classes de vehicles en el conjunt de l’Estat.  El renting manté un creixement continuat com a fórmula de finançament: de fet al conjunt d’España s’ha matriculat un 44% més que en el mateix període de l’any 2022, però té un reflex residual en les matriculacions a Catalunya.

Segons dades publicades per Asociación Española de renting, el pes de les operacions de rènting sobre el conjunt estatal frega el 27%. La majoria d’operadors de flota del sector concentren les matriculacions a Madrid, encara que els vehicles es lliuren on s’acorda amb el llogater. Les operacions de rènting no figuren en les dades de matriculacions de Catalunya que facilitem en aquest informe, però certament són operacions comercials que també es formalitzen en els concessionaris del nostre territori.

Les matriculacions de turismes a Catalunya evolucionen millor del que havíem previst inicialment

A començaments d’any vam publicar els nostres pronòstics de cara a l’exercici 2.023 i vam pronosticar 112.184 matriculacions de turisme, un +10% interanual. Al mes de Maig ens situem per sobre de la previsió, en un 19,2%. En el sector de les dues rodes vam preveure 46.577 unitats i una pujada del 3% interanual i anem per sota, perquè les matriculacions es situen lleugerament per sobre, en un 4,5%. Aquest indicador ve molt condicionat per la matriculacions de ciclomotors per ús com a vehicles compartits. Aquest mes no s’han formalitzat i això es reflecteix en l’indicador. Els vehicles comercials lleugers vam preveure 14.454 unitats i una pujada del 7% interanual i anem per sobre, perquè les matriculacions han pujat un 10,1%. Els vehicles comercials pesats vam preveure 3.847 unitats i una pujada del 4% interanual i anem per sobre, perquè les matriculacions han pujat un 42,5%.

Aquest darrer mes, el mercat de la motocicleta puja un 15,7%

Aquest mes de maig a Catalunya, la variació interanual és del 15,7%. Barcelona presenta una pujada del 21,7% i 3.935 unitats. Girona puja un 2,2% i 555 unitats. Lleida baixa un 1,6% i 125 unitats. I Tarragona matricula 424 unitats i té una variació interanual del -6,6%.

Aquest darrer tancament acumulat, el mercat de la motocicleta tanca en positiu, amb una pujada del 10,2%. La variació interanual a Catalunya és del 10,2%. Barcelona presenta una pujada del  9,9% i 15.062 unitats. Girona puja un 8,9% i 2.154 unitats. Lleida puja un 4% i 523 unitats. I Tarragona matricula 1.511 unitats i té una variació interanual del 2,6%.

En l’acumulat de l’any 2023, els turismes amb motor alternatius i electrificats tornen a quedar per sota del 50% de les matriculacions

En el quadre resum per motoritzacions de mercat d’automòbils de turisme acumulat a Catalunya, es pot comprovar que la motorització preferent del mercat és la de gasolina, amb un 42,56%. El dièsel puja i  es situa en un 10,48%. Sumats, els motors de combustió purs queden en un 53% de les matriculacions. Els vehicles híbrids amb gasolina representen un 18,08%. Els elèctrics purs (BEV) sumen un 3,33%, una xifra molt baixa. En el seu conjunt, les motoritzacions alternatives als motors dièsel i gasolina representen un 47%.

Significatiu canvi de tendència en les motoritzacions dels turismes al llarg dels darrers 12 anys

Com es pot comprovar en el gràfic anterior, les motoritzacions alternatives evolucionen a un ritme creixent. A l’any 2012 dominaven dièsel i gasolina i actualment hi ha un ampli ventall d’opcions de compra i una tendència manifesta de canvi de sistemes de propulsió.

Motoritzacions

El combustible per excel·lència en la motocicleta és la gasolina, amb un 95%. El motor elèctric perd força en els ciclomotors perquè qui els matricula són empreses de carsharing. La presència del motor dièsel en els comercials lleugers va minvant poc a poc i s’obre a noves motoritzacions alternatives. El vehicle industrial pesat manté la seva aposta exclusiva pel dièsel. El sector del bus presenta una àmplia gamma de motoritzacions, liderada pel motor de gasolina amb un 50,87%.

La llista de matriculacions la lideren Peugeot Twett 125 i Ford Transit Custom

El turisme més venut en el mes de Maig a Catalunya és Lynk&Co 01 amb 482 unitats -totes les unitats destinades a lloguer sense conductor-, seguit del Dacia Sandero amb 481 unitats i el Toyota Corolla amb 340 unitats. En motocicletes, Peugeot Tweet 125i lidera amb 397 unitats i en furgonetes, el model més venut és Ford Transit Custom amb 81 unitats.

Autors de la nota informativa

Fecavem és la patronal que representa als comerciants dedicats a la venda de vehicles a Catalunya. Fecavem és l’organisme que uneix al Gremi del Motor de Barcelona, Corve Girona, Astave Tarragona i Automoció Lleida, i coordina, gestiona, fomenta i defensa els interessos Maigals i comuns d’aquestes davant organismes i institucions públiques i privades. El Gremi del Motor de Barcelona i Província, nascut l’any 1957, és una associació patronal que actualment té un total de 1.030 agremiats i col·laboradors, que representen 1.100 punts de venda, agrupats com a distribuïdors de Marca d’Automòbils, Motocicletes i Vehicles Industrials, Agents Oficials i Compravendes. L’entitat defensa els interessos col·lectius i particulars dels seus agremiats.