Aquesta passada setmana l’Ajuntament de Barcelona va sotmetre a consideració del Grup de Treball de la Motocicleta del Pacte per la Mobilitat, el plantejament de les línies d’actuació del Pla de la Moto que proposa un conjunt de mesures i que es van posar en comú en el decurs de la reunió.
Hem traslladat les nostres consideracions que trobareu en el següent enllaç:
DESCARREGA’T L’INFORME FECAVEM SOBRE EL PLA DE LA MOTOCICLETA
I us resumim a continuació:
- Sol·licitem que es consideri la motocicleta com una solució i no un problema en la mobilitat de la ciutat.
- Proposem desenvolupar el concepte de sistema segur per a tots els col·lectius vulnerables, en matèria de seguretat vial.
- La moto té un dèficit important en l’aparcament en calçada que cal resoldre per alliberar les voreres. I aquest aparcament es necessita en barris amb “tensió” d’aparcament, és a dir, on hi ha problemes i, a més, ha de ser segur.
- La motocicleta emet menys CO2 i descongestiona, està menys temps en circulació (una moto pot trigar entre un 50-70% menys de temps en fer el mateix desplaçament urbà) i es filtra en el trànsit, la qual cosa facilita la descongestió.
- Els vehicles antics s’utilitzen menys que els moderns i, per tant, els gasos emesos són menors en volum a uns altres més nous. És necessari disposar de nous indicadors vàlids que posin de manifest aquesta realitat de cara a l’adopció de mesures.
- La moto és un recurs que de cara als seus usuaris, no se’ls pot privar del seu dret a la circulació.
- Sol·licitem reconsiderar algunes mesures d’urbanisme tàctic sobre l’asfalt i la via pública perquè augmenten el risc a l’usuari de la motocicleta.
- Falten dades segmentades de la moto compartida per valorar el seu impacte en la seguretat vial i en l’estacionament en la via pública. Seria necessari disposar d’elles.
- Considerem que cobrar o dificultar l’ús de la moto a no residents és una mesura a replantejar.