Skip links

Es recuperen les matriculacions aquest mes de setembre

Les xifres en turismes són similars a les del 2019: les ajudes i la ZBE tapen la realitat del coronavirus

El mes d’agost es va registrar una baixada en la línia dels darrers mesos que el mes de setembre s’ha revertit. Aquestes són les dades si ens fixem amb les matriculacions dels turismes:

  • Setembre: 11.389
  • Agost: 9.586
  • Juliol: 16.935
  • Juny: 12.028
  • Maig: 4.620

Dades però que més enllà de comparar amb els mesos anteriors, és interessant fer-ho amb el mateix període del 2019. Així doncs, el mateix mes d’ara fa un any es van registrar 11.679 matriculacions de turismes, tan sols un 25% més respecte les dades actuals. El Pla Renove i Moves poden haver condicionat en positiu, tal i com estan les coses. El suport públic amb els plans d’estímul a la renovació del parc funciona, tot i que encara estem esperant que el registre d’operacions del Pla Renove 2020 estigui operatiu.

Un altre factor de pes serien les restriccions que han suposat la ZBE a l’Àrea Metropolitana de Barcelona on han situat en un desús de facto a molts vehicles. Si ens fixem en el descens percentual a la província de Barcelona és el més baix, un 0.8%.

Novament, les motocicletes i els ciclomotors registren augments comparatius amb fa un any i refermen l’interès i la necessitat dels vehicles de dues rodes que no poden passar per alt pels plans de mobilitat, sobretot els de l’Ajuntament de Barcelona. El mes d’agost, les matriculacions  van ser de 3.093 motocicletes, un 27% més que el 2019; ara encara puja més i arriba a les 4.235, un 8,9% extra. D’altra banda, la tendència del mercat ens permet avançar la previsió que la caiguda del mercat anual quedarà per sota del 10%

El Gremi del Motor ha tingut accés a la informació del Pla Director de la Motocicleta municipal, que té com a finalitat marcar les línies d’actuació del pla de la moto. L’Ajuntament estima que un de cada quatre desplaçaments amb vehicle privat es fan amb motocicleta dins de la ciutat i que els desplaçaments en moto representen un 7% del total de la mobilitat total de Barcelona. Els inconvenients del seu ús es concreten en tres: la sinistralitat, l’espai ocupat en superfície i l’ús de motors de combustió.

D’altra banda, es posa en valor que amb la nova normalitat post-covid fa que els vehicles de mobilitat individual siguin una bona alternativa per garantir el distanciament físic. El Pla enumera una sèrie de mesures específiques per a motoristes que hem començat a analitzar per la seva repercussió als usuaris, però sí volem deixar constància del que ens mou per promoure i vetllar per l’ús de la motocicleta. Demanem que la mobilitat de la ciutat s’ordeni. No podem avançar amb una ciutat on no queda clar l’espai per a vehicles, vianants, bicis i patinets. Aquests darrers tenen mentalitat de vianant i circulen per tot arreu a 20km/h i això no s’està regulant.

En línies generals, podeu veure en la gràfica adjuntada que el mercat d’automoció intenta seguir lluitant per recuperar-se: 18.245 matriculacions, un 1,7% més que el 2019, amb 17.936. L’impacte novament de la Zona de Baixes Emissions es tradueix clarament en els indicadors de les matriculacions de furgons i furgonetes. Aquest mes de setembre han incrementat les matriculacions pràcticament un terç. Aquest increment no es manifesta en els vehicles pesats.

No obstant, l’acumulat de matriculacions de turismes es va apropant al 30% i si es manté aquesta tendència, podem tancar l’exercici amb un 30% de caiguda. Hem de tenir en compte però, que pràcticament durant els mesos de confinament no es van matricular vehicles.

En definitiva, reivindiquem novament el paper del vehicle a motor com un mitjà de desplaçament per tot el territori i especialment l’urbà, destacant l’esforç constant de les marques, que incorporen models de vehicles més nets, confortables, funcionals i segurs.

Descarrega’t les Matriculacions_Catalunya_FECAVEM_Setembre2020