Skip links

Febrer 2022 | Jaume Roura: “Ara sí, ja estem en plena marxa”

El resum del primer Automobile Talks d’aquest 2022 és el que ja vam pronosticar i vaig esmentar en les darreres editorials. La recuperació plena, per aquest 2022, encara haurà d’esperar. Malgrat tot, hi ha diferents fronts, començant pels legislatius i la normativa marcada des del Govern català i el Gobierno español amb què estem molt actius per poder fer sentir la nostra veu i reparar alguns greuges ja informats i que esperem detallar-vos properament.

D’altra banda, vull aprofitar aquestes quatre línies amb què em dirigeixo a tots vosaltres cada mes, per agrair la presència del Vicepresident del Gremi del Motor i Faconauto, el Senor Agustí Garcia, que va donar la benvinguda al darrer Automobile Talks, excusant la meva absència. També aprofito per resumir les dades que ens van donar els experts.

Els dos ponents convidats han donat dades en primícia de previsió. José Manuel López, Director comercial de MSI Iberia i analista amb més de 30 anys d’experiència, pronostica un creixement del mercat d’automòbils de turisme nou a Catalunya del 9,2% i 121.000 unitats. Aquest creixement és inferior al 12% espanyol i  redueix el pes del mercat català sobre el conjunt espanyol a un 12,6%, ben lluny del 13,8% d’anys anteriors a la pandèmia. A Catalunya matriculen particulars i les empreses sense flota i es deu a que els operadors de flotes s’han concentrat i, quan matriculen, eviten Catalunya per la pressió impositiva que els genera l’Impost sobre les emissions de CO2.

D’altra banda, també ha estat interessant el detall de la macro economia que ens ha presentat Juan Ramón Garcia, Economista principal a la unitat d’Espanya i Portugal de BBVA Research. En el mercat de comercials nous a Catalunya, el creixement previst és del 12,9% i 22.000 unitats. Aquest creixement supera el 9,2% espanyol. Atribuïm aquesta diferència a la previsió d’una activitat comercial i industrial major a Catalunya i al final de la moratòria de les Zones de Baixes Emissions de Barcelona, que impulsa la renovació del parc. El pes en el mercat espanyol es xifra en el 13,3%, inferior als anys precovid i per la mateixa raó impositiva exposada pels turismes. En el mercat català de la motocicleta nova, el creixement es preveu del 8,3% i 44.000 unitats. El pes de Catalunya s’estima en un 24,3%, o sigui que pràcticament una de cada quatre motos, es matricula a Catalunya.