Skip links

Febrer 2024 | Jaume Roura: “Potser ha arribat l’hora que se’ns aclareixin els dubtes”

Una vegada tenim ja el tancament de les matriculacions de l’any 2023, observem que el mercat de turismes a nivell espanyol se situa en 949.359 unitats, un creixement respecte l’any 2022, del 16,7%. Així doncs, anem recuperant, però encara estem lluny de les 1.200 unitats que necessitem per a la bona marxa de les empreses. Les perspectives de creixement per aquest 2024 són molt moderades, tal com vam avançar en el darrer Automobile Talks amb el BBVA. Així doncs, ens movem en xifres d’entre l’1 i el 2%. L’objectiu està en sobrepassar el milió d’unitats que esperem fer-ho possible.

Quan analitzem totes aquestes xifres i les traslladem a la realitat de Catalunya, ens situen en una línia de creixement, però perdem pes sobre el total del mercat espanyol. Cal saber interpretar les dades perquè actualment ens situem amb un 12,5%, però sempre i, ens situacions de normalitat, Catalunya es movia en percentatges que pujaven fins al 15-16%.

Cal saber-ne els motius de la baixada. Una part molt important ve motivada per les matriculacions de renting, doncs com bé sabeu tots i totes, la gran majoria estan matriculats a Madrid, encara que s’utilitzin per a empreses i particulars de Catalunya. Aquest resulta tot un tema que hem d’entrar-hi a fons ja que això ens perjudica a nivell d’ingressos a Catalunya i crec que el Govern de la Generalitat de Catalunya hauria d’involucrar-se. Si volem aconseguir que ens reverteixin el pla de renovació del parc antic, estem movent fils per trobar-hi solucions, cal l’ajuda i entesa de tothom.

En paral·lel a tot plegat, l’activitat del Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i la mateixa Patronal Fecavem, com heu pogut veure i ser partíceps, està més viva que mai. Al llarg del passat any 2023, hem celebrat diferents jornades de l’Automobile Talks i el Gremi Confidencial per informar i fer-nos sentir com a sector de servei i primera necessitat per a una mobilitat lliure i sostensible. En aquest sentit, dir-vos que estem treballant per aconseguir solucions, a nivell de la pressió d’impostos i molt concretament del que suposa l’impost de CO2. Però també amb normatives que marca el Govern català i d’altres d’aspecte municipal contra la mobilitat que ens volen reduir.

Us demano que estigueu atents a les convocatòries de cara al 2024 perquè la vostra participació és bàsica per a tots nosaltres i pels objectius que volem aconseguir. Com sempre dic: cal fer-nos sentir i escoltar. Aquest 2024 és i serà un any de moltes novetats ja que la transformació de l’electrificació té moltes incògnites i nosaltres estem ballant al so dels polítics i les marques. Potser ha arribat l’hora que se’ns aclareixin els dubtes. Ànims a tots i totes, arranquem un 2024 amb perspectives on ens caldrà estar molt atens.

Una forta abraçada,

Jaume Roura i Calls

President del Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i Fecavem