Skip links

Informe ANFAC sobre el vehicle autònom i connectat

L’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), ha presentat aquesta mateixa setmana el seu informe sobre el vehicle autònom i connectat, on es publica quin és el desenvolupament tecnològic aplicat als vehicles i les infraestructures vials, per impulsar mesures a futur de connectivitat i autonomia.

Les conclusions són força interessants. Pel que fa a l’autonomia, l’estudi parteix d’una classificació tècnica a 6 nivells que van des del 0 o conducció manual al 5 o vehicle autònom sense conductor; i establint fins a quatre nivells intermedis.

Vehicle autònom

Pel que fa a l’anàlisi de l’entorn, els aspectes més rellevants són la ciberseguretat (protecció) dels dispositius dels vehicles, la connectivitat i disponibilitat en el territori d’accés a la xarxa d’internet, la inversió o l’esforç tecnològic públic i privat, la qualitat d’infraestructures i el nombre de vies ràpides de carreteres a casa nostra.

L’informe indica el nivell real de l’oferta actual de vehicles amb el nivell màxim i pronostica l’oferta potencial a futur. Tot i que ja hi ha turismes plenament autònoms del nivell 5, la mitjana actual de l’oferta és nivell 2 en turismes. Aquest resultat ve motivat perquè molts disposen d’assistents a la conducció que poden controlar el moviment del vehicle. Tot i així, es  constata que la tecnologia va per davant de la normativa, ja que al nostre país la llei no preveu la circulació automatitzada (nivell 3) amb certes limitacions. Actualment, en l’aspecte de la tecnologia ja s’incorpora un 23% de l’oferta total.

Vehicle connectat

Les funcions més destacades del vehicle connectat són l’accessibilitat i el control de la informació del vehicle, la seguretat de les persones, el confort dels ocupants, el manteniment i la diagnosi remota i finalment, el control de flotes. Els turismes i vehicles comercials incorporen prioritàriament sensors de seguretat i els industrials i busos, en el manteniment i la diagnosi remota.

L’estudi conclou que Espanya té una bona base per avançar i que disposa d’una tecnologia 5G destacada i bones infraestructures. La tecnologia permetrà comercialitzar vehicles que permeti la circulació autònoma i que, en el moment actual, es comercialitzen unitats del nivell 3. Un ús que facilita a l’usuari activar la conducció automatitzada, però amb certes limitacions.