Skip links

Informe del vehicle d’ocasió, primer quadrimestre 2023: “Excel·lents indicadors”

A Catalunya, aquest primer quadrimestre de l’any mantenim amb un important increment del número de transferències, tant en automòbils de turisme com en vehicles comercials lleugers. Aquest increment prové principalment dels canals pròpiament de flotes, que són el canal llogater i renting.

Comencem amb excel·lents indicadors el primer quadrimestre de l’any 2023, un any clau i que ha de marcar la recuperació del sector automobilístic, i ens situem molt per sobre de les nostres previsions per l’any 2023.

La relació entre transferències i matriculacions es situa en 2,4 usats per un de nou, quan en l’any anterior es situava en 2,5 usats per un de nou. Ens trobem ara que creixen a l’hora les matriculacions i les transferències. Per franges d’edat, l’increment de les operacions professionals es dona en els trams d’un any d’antiguitat (buyback-lloguer) i a partir dels tres anys. En canvi, durant aquest trimestre les operacions de vehicles (automatriculacions) amb menys d’un any d’antiguitat baixen.

Les motoritzacions elèctriques no fan el salt al mercat de l’usat, clarament dominat pels motors de combustió, concretament un 90% en automòbils de turisme i un 98% en vehicles comercials lleugers. Aquest factor és clau per entendre la reivindicació de Ganvam d’estendre les ajudes al seminou de fins a 36 mesos, per a donar una major presència a les motoritzacions elèctriques en el mercat d’usat. Conseqüentment, Fecavem es suma a la proposta de Ganvam.

El canal particular concentra les seves operacions en turismes de 10 o més anys d’antiguitat (63%) i en els vehicles comercials lleugers (55%). Finalment, hem de fer-nos ressò que els professionals del motor estan sotmesos a l’exigent normativa de garantia de bens de consum. En canvi, les operacions entre particulars no ho estan.  Quan el professional intervé, revisa el vehicle a fons i es sotmet a una normativa legal -la que vetlla pels interessos dels consumidors i usuaris-; això no succeeix en les operacions entre particulars. Per això, des de la nostra entitat advertim i alertem que la intervenció professional atorga garantia i qualitat en la compra del vehicle.

Cap al final d’aquest informe fem menció a la nota emesa per Coches.net el mes passat, que informava de la caiguda dels preus dels cotxes d’ocasió per la recuperació de l’oferta. Si posem en relació ambdues informacions, l’increment de les operacions de flotes i l’evolució dels preus d’oferta a la baixa, ens trobem en un increment de l’oferta i una major disponibilitat de producte, així com una moderació a la baixa de la mitjana del preu del vehicle d’ocasió.

Saber més: a continuació trobarà el nostre anàlisi. Tots els gràfics estan disponibles a:

INFOGRAM

Informe mensual del VO de Fecavem

Els indicadors del mercat de turismes d’ocasió del mes de abril marquen un increment del 40,38% en el seu conjunt.

Els indicadors de turismes del primer quadrimestre acumulen una pujada del 35%.

Les operacions de vehicles comercials lleugers usats del pugen un 29,55%.

Les operacions de vehicles comercials lleugers usats del acumulen el primer quadrimestre una pujada del 35,11%.

La relació de vendes finals de turismes usats destinades al mercat català i matriculats a Catalunya es situa en un 2,4 usats per un de matriculat en el primer quadrimestre.

Detall de les transferències per canals d’origen i destí

Operacions per franges d’edat en el canal professional.

Quines sistemes de propulsió disposen els vehicles venuts en els canals dels professionals del motor i els particulars en el que portem d’any?

Els automòbils de turisme dels segments petit i mitjà baix concentren quasi el 50% de les operacions minoristes

Transferències dels canals minoristes, per franges d’edat

La mitjana del preu de venda evoluciona a la baixa

Saber més dels autors de l’informe. Contacte

Els indicadors del mercat de turismes d’ocasió del mes de abril marquen un increment del 40,38% en el seu conjunt

Aquest mes de abril s’han formalitzat a Catalunya 27.796 operacions, un 40,38% més que el mes de abril del 2021 i un 18,61% que l’any 2020. Barcelona és la província que presenta una pujada percentualment més important, concretament un 42,97%. Els segueixen Tarragona, amb una pujada del 37,63%, Lleida un 36,13% i a Girona un 32,74%. Barcelona puja molt més que la resta de províncies perquè s’han formalitzat un important número d’operacions professionals. Els propers gràfics i comentaris es centraran especialment en les operacions destinades a particulars i empreses no dedicades professionalment a la compravenda.

Els indicadors de turismes del primer quadrimestre acumulen una pujada del 35%

A Catalunya s’han transferit 111.269 vehicles usats, amb una pujada percentual del 34,94%, de les quals a la província de Barcelona corresponen un 38,08%, concretament 74.705 unitats, a Girona 13.615 i una pujada del 29,17%, a Lleida 7.869 i una pujada del 29,17% i a Tarragona 15.080 i una pujada del 30,63%. Barcelona puja més que la resta de províncies perquè s’han formalitzat un important número d’operacions professionals en els darrers mesos.

Les operacions de vehicles comercials lleugers usats del pugen un 29,55%

En el mes de abril, les vendes de vehicles comercials lleugers destinats al mercat català pugen un 29,55%, amb un total de 4.766 unitats. Per províncies, Barcelona presenta una variació interanual del 29,33% aquest passat mes i el seu pes aproximat en el total del mercat català és de 2/3 parts. A Girona puja un 27,77%, a Lleida puja un 46,67% i a Tarragona puja un 22,16%. 

Les operacions de vehicles comercials lleugers usats del acumulen el primer quadrimestre una pujada del 35,11%

En el primer quadrimestre de l’any, les vendes de vehicles comercials lleugers destinats al mercat català pugen un 25,08%, amb un total de 19.280 unitats. 

Per províncies, Barcelona presenta una variació interanual del 26,31% aquest passat mes i el seu pes aproximat en el total del mercat català és de 2/3 parts. A Girona puja un 24,70%, a Lleida puja un 13,24% i a Tarragona puja un 21,32%. Seat Ibiza i Citroën Berlingo lideren  el mes de abril les operacions de turismes i vehicles comercials lleugers usats a Catalunya.

En turismes, encapçalen el rànking d’usats el Volkswagen Golf, amb 966 unitats, seguit del Seat Ibiza, amb 935 i el Seat Leon, amb 702 unitats. En vehicles comercials lleugers, el mercat el lidera Citroën Berlingo amb 485 unitats, Renault Kangoo amb 305, seguit de Peugeot Partner amb 267 unitats.

La relació de vendes finals de turismes usats destinades al mercat català i matriculats a Catalunya es situa en un 2,4 usats per un de matriculat en el primer quadrimestre

Els indicadors que relacionen les vendes finals de turismes usats destinats a Catalunya i matriculats a Catalunya es situen a favor dels usats a 2,4, A l’any 2022, la ratio va ser de 2,6. A l’exercici 2.021 aquesta relació va ser la mateixa de 2,5.

Barcelona queda per sota de la mitjana catalana amb un 2,2. L’any 2022 i 2021, aquesta relació va ser de 2,3 i 2,2 respectivament.  Girona, Tarragona i Lleida pugen la mitjana catalana i Lleida és la província on el mercat d’usats supera clarament al nou.

Detall de les transferències per canals d’origen i destí

Aquest mes de abril s’han transferit a Catalunya 27.796 unitats.

Operacions de canals majoristes

D’aquestes, 763 corresponen originades per empreses del canal llogater. Al mes de abril de l’any 2022, es van formalitzar 119. Les empreses de rènting van formalitzar 1.036 operaciones. Aquestes generalment són entre professionals (majoristes). En el mes de febrer de l’any 2022 es van tancar 297 operacions.

Operacions de canals minoristes

Les operacions originades per particulars es xifren en 12.847 unitats. Al mes de abril de 2.022 es fan tancar 9.327 operacions. Les operacions originades per professionals es xifren en 13.150 unitats. Al mes de abril de 2.022 es fan tancar 10.057 operacions. Les operacions de canal minorista pròpiament les originen els particulars i el canal professional (concessionaris oficials i multimarca), que suposen un 92% de les operacions.

Operacions per franges d’edat en el canal professional

En el primer quadrimestre del 2023 s’han comptabilitzat 51.315 operacions respecte a les 42.046 de l’any anterior. Per franges d’edat, només baixen els trams de 0 i 2 anys I la resta pugen. Crida especialment l’atenció la pujada en el tram de més de 10 anys, el que vol dir que els professionals comercialitzen unitats que superen els 10 anys.

Quines sistemes de propulsió disposen els vehicles venuts en els canals dels professionals del motor i els particulars en el que portem d’any?

Les transferències de turismes i vehicles comercials són majoritàriament de vehicles amb motors de combustió. En turismes, 9 de cada 10 operacions són de benzina i dièsel. En vehicles comercials lleugers, el 95,54% són dièsel i els benzina un 3,52%. Certament, en els darrers anys van guanyant quota altres motoritzacions d’una manera clara, però els percentatges esmentats són prou eloqüents.

Els automòbils de turisme dels segments petit i mitjà baix concentren quasi el 50% de les operacions minoristes

Els turismes del segment mitjà baix sumen quasi bé un 24,64%; els turismes petits sumen un 24,10%, seguit del turisme mitjà amb un 11,60%. Aquests tres segments agrupen més d’un 60% de les operacions del canal professional.

Transferències dels canals minoristes, per franges d’edat

Les vendes formalitzades per particulars en el que portem d’any pugen 50.180 unitats i en el canal professional 51.315. Aquesta mateixa comparativa en vehicles comercials lleugers apunta a que el canal professional ha formalitzat 10.079 operacions i els particulars 7.603. Una dada rellevant és que un 64% (38.012) de les transferències de turismes dels particulars són de més de deu anys i un 55% (5.508) de les transferències de vehicles comercials lleugers, també ho són. El mercat professional centra la seva activitat en les franges de menys de 10 anys i els particulars en els de més de deu anys.

A diferència dels professionals que estan sotmesos a l’exigent normativa de garantia de bens de consum, els particulars no ho estan.  El professional que intervé el vehicle recondiciona el vehicle i el sotmet a un reconeixement tècnic i no succeeix el mateix en les operacions dels particulars.

Des de la nostra entitat alertem d’aquesta circumstància perquè la venda professional atorga garantia i qualitat en la compra del vehicle.

La mitjana del preu de venda evoluciona a la baixa

Coches.net ha informat de la caiguda dels preus dels cotxes d’ocasió per la recuperació de l’oferta, que és conseqüència de l’estabilització en el lliurament de vehicles nous i especialment al segment d’empresa, que són els que milloren directament l’estoc del VO.

En el gràfic superior es mostra que el percentatge de preu mitjà de març va baixar un 2,7%. Coches.net estima que el preu mitjà a España és de 19.143€.

Saber més dels autors de l’informe. Contacte

Autor: Patronal Catalana de la Distribució d’Automoció, Fecavem. Aquest informe es prepara mensualment per Fecavem, que és la patronal que representa als comerciants dedicats a la venda de vehicles a Catalunya. Fecavem és l’organisme que uneix al Gremi del Motor de Barcelona, Corve Girona, Astave Tarragona i Automoció Lleida, i coordina, gestiona, fomenta i defensa els interessos generals i comuns d’aquestes davant organismes i institucions públiques i privades. Saber més: www.fecavem.cat

Fonts i mètode d’elaboració

MSI facilita les adquisicions destinades a particulars i empreses censades a Catalunya (Demanda de VO). Les dades subministrades no informen ni de importacions ni exportacions. L’objectiu de Fecavem és centrar-se en informar del que compren catalans i catalanes. Contràriament, les dades que subministren Faconauto i Ganvam informen de la transferència inicial (OFERTA inicial) i inclouen els canals d’importació-exportació.