Skip links

Jordi Solà, president de CORVE Girona: “Els empresaris som resilients i ens adaptem a les circumstàncies”

En el darrer Infogremi d’aquest 2023, coincidint amb la revista del mes de desembre, entrevistem el senyor Jordi Solà, president de CORVE Girona, una de les quatre associacions que integren la nostra patronal Fecavem. Solà és enginyer industrial i regenta el negoci familiar que va fundar el seu pare basat en la venda i reparació de vehicles automòbils com a agent Renault a Besalú. Des de l’any 2011, va assumir la direcció de l’empresa SOLA SPORT AUTOMOCIÓ SL.

I en el terreny representatiu de CORVE, presideix aquesta entitat des de l’any 2018. Tot i el càrrec de president que ostenta, la seva presidència s’executa de forma col·legida amb el senyor Lluís M. Blanch, vicepresident 1r, i que li va donar el suport per la part de la Distribució de Vehicles, i també del senyor Joaquim Casas, vicepresident 2n, el qual representa el sector nàutic. D’aquesta manera, després d’uns anys com a membres del Comitè Executiu, tots tres van ser elegits assumint el repte de fer el relleu del senyor Ernest Plana, qui fou president durant 20 anys i que va deixar, com el mateix Solà recorda, “un llistó molt alt”.

Coincidint amb el darrer Saló Ocasió a Fira Barcelona i les bones dades en matriculacions d’aquesta tipologia de vehicles, ens és necessari començar l’entrevista amb aquesta pregunta. Des de Girona, com s’acullen aquestes matriculacions i quin és l’interès dels empresaris de totes les seves comarques?

El sector és optimista, però amb moderació.  La incertesa que produeixen els fets que es succeeixen: conflictes bèl·lics, eleccions, entre d’altres, ens mantenen permanentment en expectació. Tanmateix però, els empresaris som resilients i ens anem adaptant a les circumstàncies per tal de mantenir els nostres negocis dels que ens depenen moltes famílies.  Per això, anem seguint l’evolució del mercat, per poder avaluar la marxa dels nostres negocis.

I mirant Corve únicament, quins projectes i tasques porteu a terme i quins objectius us marqueu pel proper 2024?

Des de la nostra Associació no representem només el sector de l’automoció. També acollim la nàutica. La nostra principal preocupació és la dinamització d’aquets sectors. Per tant, un dels projectes és fer campanyes de difusió i divulgació de la importància de la seguretat, tant en els vehicles i les embarcacions. La campanya pretén informar de la necessitat d’un bon manteniment per garantir l’eliminació de la contaminació ambiental i la seguretat en la circulació vial i/o marítima.

Un altre objectiu és mantenir informats i que estiguin al dia els nostres associats. Així doncs, potenciem el nostre servei d’assessorament en els àmbits industrial, jurídic, de consum, laboral i fiscal perquè tinguin els fonaments per al govern dels seus negocis.  Ho complementem amb jornades informatives diverses. A tall d’exemple, l’Automobile Talks forma part d’aquest objectiu. També forma part del nostre eix de treball, proporcionar informació estadística i donar serveis concrets, ajudar i donar suport administratiu en les diferents tramitacions que poden necessitar les empreses associades. D’altra banda, la formació és un altre element important.

I seguint l’actualitat informativa, quina consideració li mereix l’auge de les marques asiàtiques?

En els últims anys, les marques asiàtiques s’han vist com una amenaça per a molts concessionaris. No obstant això, els canvis en l’operativa dels fabricants i la distribució, ha fet que molts concessionaris hagin vist com una forma de diversificar els seus negocis davant la incertesa que provoca els moviments de les marques. Diria que el que genera més preocupació és la forma de comercialització d’algunes d’aquestes marques i la “competència deslleial” que pot generar davant la responsabilitat dels concessionaris de les marques tradicionals de vehicles.

Un altre factor és el preu. No obstant això, en aquestes també s’estan introduint noves tendències de comercialització que, en molts casos, són similars. Pel que fa al preu, potser forçaran a les marques tradicionals a canviar les seves polítiques per esser més competitives. Estem en un moment de canvi. Hem d’estar alerta i al dia per anar repensant els nostres negocis i adaptar-nos.

Actualment, els vostres associats quines són les consultes o serveis que més us demanden?

La nostra activitat és molt àmplia ja que ens ocupem des de la comercialització fins a la postvenda.  Les consultes que ens arriben són de tots els àmbits. Les empreses ens demanen assistència, tant per qüestions derivades de garanties de la postvenda com de la venda de vehicles, nous i usats. En general,  solen ser conseqüència d’alguna incidència amb el client i volen contrastar si la documentació que han subscrit està bé i els donem suport i ajuda en les respostes per tancar els conflictes sense més conseqüències.

El fet que formem part de la taula negociadora del Conveni del Metall, fa que les consultes laborals tinguin un volum important. També són important les consultes en matèria tècnica d’instal·lacions, de formació obligatòria, prevenció de riscos, etc. I respecte els serveis, el que ocupa més volum és l’emissió d’informes de trànsit. Obtenim anualment uns 4.000 informes d’antecedents de vehicles. També tenim molta demanda de tramitació d’expedients vinculats a la seguretat Industrial.

Si anem al seu perfil concret, com es definiria professionalment?

Em considero una persona dialogant, la meva perspectiva com a president és molt oberta i soc plenament conscient que represento els interessos d’un col·lectiu d’empresaris que, per les seves activitats, tenen diferents interessos que poden semblar contraposats, però al capdavall es tracta de donar viabilitat als seus negocis i facilitar eines per fer front a les diferents problemàtiques que generen la implementació de noves normatives. Penso que fins ara hem estat capaços de donar solucions a totes les situacions plantejades. Des de la FECATRA, en l’àmbit de la postvenda, i des de FECAVEM per a la venda i distribució.