Skip links

L’1 d’abril entra en vigor la ZBE per a furgonetes

L’Ajuntament de Barcelona confirma definitivament que a partir de l’1 d’abril finalitza la moratòria per a furgonetes (N1) i s’hauran d’adaptar als requisits de la Zona de Baixes Emissions, ZBE. D’aquesta manera, les furgonetes que no portin el distintiu, no podran circular per la zona  Rondes de Barcelona.
Cal recordar que el 15 de setembre van començar a fer-se efectives les sancions però pels vehicles professionals destinats al transport de mercaderies i de passatgers, se’ls va atorgar un temps de moratòria addicional, amb una ampliació diferent segons el tipus de vehicle. El final ja arriba i també amb ell, s’acaba la moratòria per als cotxes (M1) o motos (L) d’autònoms amb rendes baixes, que també s’havia ampliat atenent les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la Covid-19, així com també el llindar econòmic.

CALEN XIFRES SOBRE QUANTES FURGONETES ESTAN AFECTADES
Des de Fecavem i el Gremi del Motor considerem que la recuperació econòmica està encara lluny i ha afeblit tot el teixit empresarial. Cal recordar que aquesta mesura afecta a un nombre de vehicles que l’AMB estima sobre el parc circulant. Les furgonetes N1 suposen un 15% de la circulació i d’aquests un 8% no disposen de distintiu ambiental, més de la meitat.

El col·lectiu que agrupem vol ser part activa en la lluita del canvi climàtic i la contaminació de forma decidida com ho fa invertint en I+D, però de forma realista i sense que es produeixin prejudicis irreparables per al sector. A tall d’exemple, l’automoció avança decididament cap a la descarbonització, com és l’aposta decidida de Seat i Renault pel vehicle elèctric fent un important esforç inversor per adoptar tecnologies netes. A més, volem destacar que el sector participa a través de la patronal Anfac en el desenvolupament del sistema d’etiquetatge dels vehicles, que articulen les polítiques de mobilitat de les ciutats, que han de ser escalades i progressives. També s’ha disparat el nombre de persones que volen treure’s el carnet de conduir. Les autoescoles ho atribueixen a que moltes d’aquestes persones li han agafat por a traslladar-se en transport públic i opten pel privat. Malgrat que Trànsit i les autoescoles esperaven una caiguda per la pandèmia i la crisi econòmica, han quedat sorpresos perquè des de que van reobrir, examinen més de 600 persones només a la capital catalana cada dia. Per tot plegat, l’administració pública, en concret el govern de l’alcaldessa Ada Colau, ha de valorar si ara és el moment de prendre aquesta mesura de tant impacte econòmic pels afectats.

EL TRANSPORT DE MERCADERIES AMB FURGONETES
El destí de les furgonetes N1 és transport de mercaderies i prestació de serveis empresarials per part d’empreses del comerç, serveis i turisme. En el seu conjunt, són totes elles servei essencials. El transport de mercaderies i la prestació de serveis d’empresa són mobilitat privada i imprescindibles per la ciutat i la seva Àrea Metropolitana.

LES AJUDES DE RENOVACIÓ DEL PARC NO HAN FUNCIONAT
 L’Ajuntament de Barcelona, en la seva nota, apunta només com a mesures les restriccions de la circulació de trànsit i l’espai dedicat als vehicles privats és insuficient. L’atenció als afectats per part de les administracions que impulsen la mesura liderades per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, ha estat anecdòtica. En la seva comunicació, l’Ajuntament fa menció a un seguit d’ajudes i subvencions per a la compra de vehicles de baixes emissions. Doncs bé, l’ajut s’ha focalitzat a autònoms amb requisits  tan excloents que la dotació pressupostària no s’ha cobert. Des del Gremi del Motor no hem atès cap trucada dels comerciants de vehicles a motor associats per aquesta qüestió. És a dir, no hi ha demanda. Deixem constància que hem donat suport a la petició de l’AMB, de reunir els nostres associats per informar-los amb una webinar i un seguit de comunicacions que no han generat cap mena d’interès perquè no es podien afegir a cap ajuda.

DEMANEM ESCOLTAR ELS TRANSPORTITSTES PERJUDICATS
Des de Fecavem i el Gremi del Motor demanem entesa i escoltar els transportistes catalans que es mobilitzen en sentir-se perjudicats per aquesta mesura i demanem a l’Administració que abordi la situació i escolti els afectats per la mesura. Per a la renovació del seu vehicle de transport, el nostre col·lectiu els ofereix solucions de mobilitat a les seves necessitats i està a la seva disposició com sempre. Ara bé, la viabilitat dels seus negocis i l’ocupació que generen és, ara mateix, prioritària.