Skip links

“El model de superilla no és efectiu, i no ho diem només nosaltres”

Un recent estudi del Barcelona Supercomputing Center i de la universitat UPC, posa de relleu que les superilles i l’urbanisme tàctic generen més contaminació als carrers del seu entorn per un efecte rebot i generen més contaminació als carrers del seu entorn, també per un efecte rebot. Les esmentades mesures tenen un impacte insignificant en les emissions de diòxid de nitrogen (NO2), que amb prou feines cauen un 0,1%.

Aquest informe, en resum, posa en evidència l’estratègia municipal del govern de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, basada en la implantació de les ZBE, les superilles i l’urbanisme tàctic. Cal recordar que el propòsit del pla era reduir la contaminació restringint l’ús del vehicle privat i a la vista de l’estudi, els objectius mediambientals no s’han assolit. Amb quines dades es basava doncs quan fa gala que ha estat reconeguda a nivell internacional?

I ara què? L’objectiu des del consistori és continuar en la mateixa línia de restringir els espais de circulació als vehicles a motor,  fent sentir a molta gent que sembla que no ens importi que la gent mori per la contaminació? Aquestes accions no s’han portat amb prou consens i han dividit la ciutadania entre els defensors i els detractors. I en un tema tan delicat, la divisió no ens porta enlloc. Calen xifres i contrastar, com ara comença a fer-se.

Per això i per les noves actuacions que puguin esdevenir, no ens cansarem des de Fecavem i el Gremi del Motor de demanar que cal que treballem de la mà tots els actors socials i econòmics en un objectiu compartit com és el de millorar la qualitat de l’aire i que se situï en els llindars que estableix l’Organització Mundial de la Salut, OMS. Aquestes mesures tenen uns impactes econòmics, socials i en la mobilitat per a tothom i cal considerar-les i consensuar-les de la millor manera possible.

Joan Blancafort

Portaveu de Fecavem i Secretari General del Gremi del Motor