Skip links

Megatendències del vehicle elèctric 2022

L’Agència Internacional d’Energia (IEA) ha publicat l’informe Global EV Outlook 2022 que identifica i analitza la mobilitat elèctrica arreu del món. Amb projeccions per al 2030, examina àrees clau com ara el desplegament de vehicles elèctrics (EV) i la infraestructura de càrrega, l’ús d’energia, les emissions de CO2 i la demanda de bateries.

L’IEA col·loca el mercat de vehicles elèctrics com l’àrea més dinàmica en energia neta, amb vendes que es van duplicar el 2021 respecte a l’any anterior amb un nou rècord de 6,6 milions. Aquest augment també continua el 2022, amb 2 milions de vehicles elèctrics venuts el primer trimestre, un 75% més que en el mateix període del 2021. Al voltant del 10% de les vendes mundials d’automòbils van ser elèctriques l’any passat, gairebé quatre vegades la participació de mercat respecte el 2019, segons el citat informe.

La Xina, líder en vendes

Per zones geogràfiques, la Xina lidera les vendes de vehicles elèctrics el 2021, representant la meitat del creixement global. L’informe assenyala que la diferència de preus entre els vehicles elèctrics i els convencionals està disminuint a la Xina, juntament amb menors costos de desenvolupament i fabricació. Durant el 2021, el preu mitjà ponderat per vendes dels vehicles elèctrics a la Xina va ser només un 10% més alt que el dels vehicles convencionals, en comparació al 45-50% de mitjana que es registrava en altres mercats importants.

Si ens fixem en altres zones geogràfiques, les vendes de vehicles elèctrics segueixen endarrerides a altres mercats emergents com el Brasil, l’Índia i Indonèsia. L’informe assenyala que donar suport a les inversions i les polítiques públiques aplanen el camí per a una adopció més ràpida del mercat per al 2030, atesa la demanda emergent. La despesa pública en ajudes i incentius per a vehicles elèctrics gairebé es va duplicar el 2021, gairebé 28.000 milions d’euros.

Pel que fa a la infraestructura de càrrega, l’IEA estableix que la quantitat d’infraestructura de càrrega pública serà insuficient per impulsar la demanda potencial de vehicles elèctrics que es preveu per al 2030. És probable que la càrrega a la llar i en el lloc de treball satisfaci gran part de la demanda general, però el nombre de carregadors oberts al públic s’ha de multiplicar per nou i arribar a més de 15 milions d’unitats el 2030.

Falta de matèries primeres

AIE fa una seriosa advertència: les restriccions de subministrament de minerals crítics per a les bateries de vehicles elèctrics és una realitat cada vegada més palpable, gràcies a les pressions exercides per la demanda cada vegada més gran de bateries i la guerra entre Rússia i Ucraïna. La manca d’inversió estructural en nova capacitat de subministrament és un problema important, ja que les cadenes de subministrament de bateries estan molt concentrades a Sud-amèrica i la Xina. Urgeixen inversions addicionals a curt termini perquè els terminis de lliurament són molt més llargs que per a altres parts de la cadena de subministrament.

Els governs dels Estats europeus i els Estats Units tenen iniciatives en curs per desenvolupar cadenes de subministrament de bateries domèstiques, però és probable que la majoria de la cadena de subministrament continuï sent xinesa fins al 2030, assenyala l’informe.

També es constata que s’acabarà produint un canvi cap a químiques de càtodes menys intensives en minerals si perdura la volatilitat actual dels preus dels metalls crítics. La creixent popularitat de la química de càtodes impulsada per les darreres innovacions, com a càtodes riques en manganès o fins i tot ions de sodi, i també el reciclatge en certa mesura, podrien reduir la dependència de la mineria.